Saksa on julkaissut uuden Turkkia koskevan matkustustiedotteensa. Tiedotteessa Saksa sanoo, ettei se voi taata kansalaistensa turvallisuutta Turkin mielivaltaisissa joukkopidätyksissä.
Taustalla on turkkilaisen tuomioistuimen tiistaina antama päätös, jonka nojalla maa pitää heinäkuun alussa kiinni otetut ihmisoikeusaktivistit vangittuina.
Kiinni otettuna on muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin maajohtaja. Yksi aktivisteista on saksalainen.
Turkin syyttäjät epäilevät, että pidätetty kuusikko on avustanut terroristijärjestöä. Saksan ulkoministerin tiedottaja Martin Schaefer kutsui syytöstä absurdiksi.
Schaefer sanoi, että aktivistien vangittuna pitämistä ei voi hyväksyä.
Turkki vastasi kritiikkiin muun muassa syyttämällä Saksaa puuttumisesta Turkin oikeuslaitoksen toimintaan. Turkki myös tuomitsi Schaeferin kielenkäytön.
Turkin-suhteet remonttiin
Ulkoministeriö ilmoitti samalla, että Saksan kärsivällisyys Turkin ihmisoikeusloukkausten suhteen on nyt ohi.
Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel sanoi, että maiden välit ovat rukkaamisen tarpeessa.
Paitsi että matkustustiedotteen uskotaan vaikuttavan Turkille tärkeään turismiin, Saksa myös harkitsee välien viilentämistä yrityselämän puolella. Saksa voisi esimerkiksi vähentää kannustimia sijoittaa Turkkiin.
Saksan ja Turkin välit viilenivät erityisesti Turkin vallankaappausyrityksen jälkeen. Yli vuosi sitten tapahtuneen vallankaappauksen jälkeen Turkissa on otettu kiinni yli 120 000 ihmistä ja pantu viralta vajaa 150 000 virkamiestä ja opettajaa, kertoo toimittajien ylläpitämä verkkosivusto.