Vanhanen Kreikka-neuvotteluista: Tietovuodot ovat saaneet Suomen silmätikuksi

11:49img
Julkaistu 13.07.2015 09:26
Toimittajan kuva

Jani Savolainen

@savolainenjani

Aamun Huomenta Suomessa vieraana ollut keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen arvioi, että moni muukin maa on neuvottelupöydässä yhtä tiukkana kuin Suomi.

Suomi on kuitenkin joutunut puheenaiheeksi, sillä Suomen kanta on selvinnyt ennen virallisia kokouksia.

– Suomesta on ollut pientä tietovuotoa ennen kokouksia. Muualta ei  sellaista ole tullut, jonka myötä Suomi on joutunut silmätikuksi, Vanhanen sanoo.

Niin ikään Huomenta Suomessa Kreikasta keskustelemassa ollut SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoo hämmästelleensä, kun välillä toimittajat ovat tienneet poliitikkojen päätöksistä jo ennen kuin edes kokoukset ovat päättyneet.

Viikonloppuna Suomen Kreikka-kannoista puhuttaessa pöydälle nostettiin Nato-kortti. Joidenkin mielestä se oli kaukaa haettua. Vanhanen kuitenkin haluaa muistuttaa politiikan pelisäännöistä.

– Kaikilla asioilla on vaikutus kaikkeen. Nato-keskustelu liittyy siihen, että käyttäisikö Kreikka sitten veto-oikeuttaan sitten Suomea vastaan, hän toteaa.

Liitto lainoittajien kanssa ei hajoa

Vanhanen muistuttaa, että Kreikka on jatkossakin jonkinlaisessa holhoustilassa, oli neuvotteluiden lopputulokas mikä hyvänsä.

Vaikka Kreikka eroaisi eurosta, muut maat joutuvat jatkamaan sen auttamista.

– Silloin Kreikka tarvitsisi humanitaarista apua. Ero eurosta tarkoittaisi myös keskustelua lainoittajien kanssa, Vanhanen toteaa.

Niin keskustan Vanhanen kuin demarien Lindtmankin painottaa, että tulevia tapahtumia on hyvin vaikea ennustaa etukäteen.

– Kun katsoo nyt viisi vuotta taaksepäin, näkee, että on tapahtunut kaikennäköistä.

On täysin mahdotonta nähdä kolmen vuoden päähän, Lindtman sanoo.

– Niistä tapahtumista, jotka on nyt viikossa nähty, ensin kansanäänestys ja sitten aikamoinen u-käännös ja vielä tämä loppusaaga, tulee kyllä varmasti tavallisen kreikkalaisen, ja suomalaisenkin, näkökulmasta vaikutelma, että mistään ei ole varmuutta, hän jatkaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kreikka