Miksi Aino Gustafson hymyili poliisikuvassa? Valokuva vuodelta 1903 eroaa täydellisesti kaikista muista Helsingin poliisin rekisterikuvista. Niissä rikoksesta epäillyt näyttävät vihaisilta, totisilta tai välinpitämättömiltä, mutta 20-vuotias Aino ainoana hymyilee.
Vastaus ei selviä koskaan. Todennäköisesti 20-vuotiaasta Ainosta ei ollut koskaan otettu aiemmin valokuvaa. Ehkä hän näki tilanteessa jotain ainutlaatuista tai kenties valokuvaaja nauratti. Oliko hän humalassa? Kuvasta on vaikea päätellä varmasti. Ehkä.
Rikosten vuosikymmenet
MTV:n rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä tarkastelee juttusarjassa menneiden vuosien rikosjuttuja. Aiemmissa osissa Sipilä tutustui Kansallisarkistossa vuosien 1914, 1924 ja 1934 raastuvanoikeuden päätöksiin. Nyt ovat vuorossa poliisin vanhat valokuvat.
Naarmuuntuneen valokuvan taakse kirjatut tiedot kertovat, että 167-senttinen, mustatukkainen nainen oli kirjattu asuntovarkaudesta. Kotipaikka oli alun perin ollut Helsinki, mutta se oli kortissa vaihdettu Kotkaksi. Ammatiksi oli merkitty prostituoitu. Mitä hän oli varastanut ja mistä, ei tiedoista selviä. Ajalle oli kuitenkin tyypillistä, että jotkut prostituoidut varastivat asiakkailtaan.
Erittäin todennäköisesti Aino Gustafson päätyi varkaudesta vankilaan. Laki oli sata vuotta sitten huomattavasti ankarampi kuin nykyisin.
Kuvan ottajaa ei tiedetä. Todennäköisesti sen oli ottanut jonkun valokuvausliikkeen kuvaaja. Poliisin ensimmäinen oma kuvaaja Harald Rosenberg aloitti työnsä vasta vuosia myöhemmin.
Poliisikuvia varkaista
Aino Gustafsonin kuva löytyy Helsingin poliisilaitoksen kansallisarkistossa säilytettävästä kokoelmasta. Jo aikanaan poliisi on luokitellut kuvat pahvisille alustoille tekotavan mukaan.
Niitä on käytetty rikoksista epäiltyjen tunnistamiseen. Varkauksien uhreille on arvatenkin näytetty tunnettujen varkaiden kuvia.
Kuvia on satoja. Varkaat on selkeästi suurin ryhmä ja heitäkin on jaoteltu vielä muun muassa taskuvarkaisiin, saunavarkaisiin ja kauppavarkaisiin. Prostituoiduista ja irtolaisista sekä tietysti väkivaltarikollisista on omat kansionsa.
Peilin avulla samaan kuvaan on saatu sivuprofiili. Viisi vuotta aiemmin otetuissa kuvissa kasvokuva ja profiili on otettu erikseen. Ne näyttävät täysin valokuvausliikkeen ajan kuvilta.