Vanhemman vastuu: Georgian kouluampujan isää saattaa odottaa jopa 180 vuoden vankeus

Georgian osavaltiossa keskiviikkona tapahtuneen kouluampumisen vastuukysymykset puhuttavat Yhdysvalloissa.

Georgian osavaltiossa keskiviikkona tehdystä kouluampumisesta epäiltyä 14-vuotiasta poikaa vastaan on nostettu neljä murhasyytettä. Pojan syytetään murhanneen kaksi koulun oppilasta ja kaksi opettajaa.

Epäillyn isä on niin ikään pidätetty ja myös häntä vastaan on nostettu vakavat syytteet muun muassa taposta. Osavaltion ex-syyttäjä Jeffrey Toolbinin mukaan kyseessä on vasta toinen kerta Yhdysvalloissa, kun alaikäisen kouluampujan vanhempaa syytetään yhteydestä tekoon.

Uutiskanava CNN pohtii artikkelissaan, että isän saamat syytteet koettelevat vanhemmille kuuluvan vastuun rajoja.

Isää syytetään AR-15-tyyppisen aseen hankkimisesta pojalleen, vaikka hän tiesi, että poika saattaisi aiheuttaa uhkaa itselleen tai muille. CNN:n tietojen mukaan ase oli hankittu pojalle joululahjaksi.

– Avainkysymykset tässä jutussa ampujan isää vastaan tulevat olemaan: huolimattomuus, ennakoitavuus ja se kuinka hän hoiti poikansa aseeseen liittyvät asiat, Toolbin toteaa.

Osavaltion tuomari Currie Mingledorffin mukaan isää saattaa odottaa jopa 180 vuoden vankeusrangaistus, jos hänet tuomitaan syylliseksi kaikissa syytekohdissa.

Jutussa avainasemassa on se, miten isä ja poika olivat olleet tekemisissä viranomaisten kanssa reilu vuosi ennen kohtalokasta kouluampumista. CNN:n mukaan ase olisi ostettu kuukausia sen jälkeen, kun viranomaiset olivat ottaneet yhteyttä isään verkossa tehtyjen kouluampumisuhkausten selvittämiseksi.

Asiantuntijoiden mukaan muita avainasioita ovat, miten helposti pojalla oli mahdollisuus saada ase haltuunsa ja mitä isä tiesi poikansa henkisestä tilasta etukäteen.

Lue myös:

    Uusimmat