Georgian epäiltyä kouluampujaa ja hänen isäänsä vastaan nostettiin syytteet – CNN: Sai aseen joululahjaksi

CNN:n tietojen mukaan pojan isä oli ostanut ampumisessa käytetyn kiväärin pojalleen joululahjaksi.

Yhdysvalloissa Georgian osavaltiossa keskiviikkona tehdystä kouluampumisesta epäiltyä 14-vuotiasta poikaa vastaan on nostettu neljä murhasyytettä. Pojan syytetään murhanneen kaksi koulun oppilasta ja kaksi opettajaa.

Ampumisessa haavoittui lisäksi yhdeksän muuta ihmistä, joista valtaosa oli lapsia. Viranomaisten mukaan heidän odotetaan toipuvan ampumisesta.

Georgian osavaltion poliisin mukaan poikaa aiotaan kohdella lain silmissä aikuisena. Washington Postin mukaan Georgian lait sallivat nuorimmillaan 13-vuotiaiden syyttämisen ja tuomitsemisen aikuisina, jos he ovat syyllistyneet tiettyihin rikoksiin, kuten murhaan.

Osavaltion poliisi kertoo, että pojan on määrä esiintyä oikeuden edessä perjantaina ja odotettavissa on myös lisää syytteitä. Poliisin mukaan ampumisen tutkinta jatkuu yhä.

Epäillyn isä on niin ikään pidätetty ja häntä vastaan on nostettu yhteensä 14 syytettä, joista osa vastaa suomalaisessa oikeusjärjestelmässä jotakuinkin tappoa tai kuolemantuottamusta.

Osavaltion poliisin johtajan mukaan isä oli tietoisesti antanut poikansa pitää hallussaan asetta.

CNN:n tietojen mukaan pojan isä oli ostanut ampumisessa käytetyn AR-tyyppisen kiväärin pojalleen joululahjaksi.

Poika oli kärsinyt mielenterveysongelmista

Uutiskanavan mukaan pojan isän viranomaisille kertomien tietojen perusteella ase olisi ostettu kuukausia sen jälkeen, kun viranomaiset olivat ensi kertaa ottaneet yhteyttä isään ja hänen perheeseensä verkossa tehtyjen kouluampumisuhkausten selvittämiseksi.

Washington Post puolestaan kertoo, että poliisin asiakirjojen mukaan poika oli sanonut viranomaisille vuonna 2023 tehdyn tutkinnan yhteydessä, ettei hän ikinä uhkaisi ampua koulussa edes vitsillä.

Uhkaavat kommentit oli tuolloin tehty viestipalvelu Discordissa. Sheriffinvirasto oli päättänyt kyseisen tutkinnan, koska käytettyä Discord-tiliä ei ollut onnistuttu yhdistämään poikaan, jota nyt epäillään kouluampumisesta.

Washington Post kertoo lisäksi, että 14-vuotias epäilty ampuja oli kärsinyt mielenterveysongelmista. Hänen tätinsä on sanonut lehdelle, että poika oli ampumisen alla pyytänyt kuukausien ajan saada apua mielenterveytensä kanssa.

– Hän oli anellut apua kaikilta hänen ympärillään, pojan täti sanoi Washington Postille.

– Hänen ympärillään olleet aikuiset pettivät hänet.

Kouluampumiset valitettavan yleisiä

Kouluampumisista on tullut valitettavan yleisiä Yhdysvalloissa, jossa noin kolmannes aikuisista omistaa ampuma-aseen ja jopa armeijatyylisten kiväärien hankintaan liittyvä sääntely on löyhää.

Joukkosurmia kirjaavan Gun Violence Archiven mukaan Yhdysvalloissa on tapahtunut kuluvan vuoden aikana ainakin yli 380 joukkoampumista. Kyseinen sivusto määrittelee joukkoampumiseksi tapauksen, jossa on kuollut tai haavoittunut ainakin neljä ihmistä.

Mielipidemittaukset osoittavat, että enemmistö yhdysvaltalaisista äänestäjistä kannattaa ampuma-aseiden käytön ja oston tiukempaa valvontaa. Vaikutusvaltaiset aselobbausjärjestöt kuitenkin vastustavat lisärajoituksia ja päättäjät ovat toistuvasti epäonnistuneet tekemään merkittäviä muutoksia lainsäädäntöön.

Lue myös:

    Uusimmat