Vanhemmat kantelivat kiusaavasta lapsesta, kunta vastaa: Toimenpiteitä tehtiin, mutta vanhemmat odottivat muuta

Tuusula kuva 2
Lapsi ehti sabotoida esikouluryhmäänsä useiden kuukausien ajan, eikä kunta vanhempien mielestä tehnyt asiassa tarpeeksi. Vanhemmat valittivat Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Lehtikuva
Julkaistu 28.03.2018 19:15
Toimittajan kuva

Anu Punkari

anu.punkari@mtv.fi

@Punkaria

Esikouluryhmää väkivaltaisella käytöksellään häirinnyt lapsi on saanut henkilökohtaisen avustajan viime perjantaina. Tätä ennen lapsi ehti kylvää esikouluryhmässään pelkoa useiden kuukausien ajan, eikä muiden lasten vanhempien mukaan asiassa tehty tarvittavia toimia.

Vanhemmat kertoivat tapauksesta Keski-Uusimaa-lehdessä.

MTV Uutiset otti yhteyttä asiasta syyllistettyyn Tuusulan varhaiskasvatuksen johtoon. Varhaiskasvatuksen johtaja Hanna Mari-Halinen kertoo, ettei voi kommentoida yksittäisen lapsen tukitoimia.

Vanhemmat ehtivät kuitenkin kannella varhaiskasvatuksen johdosta Etelä-Suomen aluehallintovirastoon (avi).

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Miten ihmeessä kunnalla kesti näin kauan reagoida asiaan?

– Tähän kysymykseen ei voida vastata, koska se sisältäisi yksittäiseen lapseen liittyviä asioita. Yleisesti ottaen, vastaavissa tilanteissa aina tarkastellaan ensin resurssien riittävyys, lasten ja kasvattajien määrän välinen suhde. Niin tehtiin myös tämän ryhmän osalta. Ryhmään sijoitettiin jo viime syksynä yhden kasvattajan verran enemmän resurssia kuin lakisääteinen mitoitus edellyttää. Lisäksi ryhmässä toimii ryhmäkohtainen avustaja, kirjoittaa Tuusulan varhaiskasvatuksen johtaja Hanna-Mari Halinen MTV Uutisille sähköpostissaan.

Voidaanko pitää normaalina, että yksi lapsi käyttäytyy päivittäin väkivaltaisesti toisia lapsia ja aikuisia kohtaan? 

– Ei voida. Kaikkien lasten ja henkilökunnan turvallisuus on taattava eikä väkivaltaista käytöstä hyväksytä. Lasten väkivaltainen käytös kertoo yleisesti pahoinvoinnista, johon voi olla olemassa hyvin monia erilaisia syitä. Ryhmän toiminta näyttäytyy huoltajille hetkellisesti haku- ja tuontitilanteissa. Keskeistä on tiimin toiminta, sen hyvät pedagogiset rakenteet ja käytännöt, joihin sitoutumalla useimmiten ammattilaiset saavat näkyviä tuloksia aikaiseksi. Toimenpiteitä kyllä tehtiin, mutta ne eivät näyttäytyneet vanhemmille sellaisina kuin he odottivat ja tahtoivat.

Miten vanhemman pitäisi toimia, jos lapsi kokee väkivaltaa eskarissa/päivähoidossa? 

– On tärkeää, että huoltajat kertovat huolestaan varhaiskasvatuksen henkilöstölle heti, jos lapsi kertoo kokevansa epäasiallista kohtelua ryhmässä. Vanhempien kuuluu ottaa yhteyttä ryhmän henkilökuntaan ja päiväkodin esimieheen. Tilanteen vaatiessa huoltajille järjestetään asiasta vanhempainilta. Lehtien palstalla ja somessa tapahtuva asian käsittely ei ole oikea tapa hakea ongelmiin ratkaisua..

Onko kunta vastannut aviin tehtyyn kanteluun? Jos, niin mitä?

– Selvityspyyntöön vastataan siihen asetettuun määräaikaan mennessä.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa