Vanhemmuusasiantuntija varoittaa vaativuusvirheestä – voi johtaa romahdukseen

1:36img
KATSO MYÖS VIDEO: Mistä tietää, että on hyvä vanhempi?
Julkaistu 17.02.2024 14:04

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Vanhemmat voivat kohdistaa jälkikasvuunsa liikaa odotuksia, vaikka lapselle halutaankin vain parasta. Paineet voivat kuormittaa lapsia liikaa, sanoo amerikkalainen kasvatusasiantuntija.

Amerikkalainen kasvatusasiantuntija Erica Komisar kertoo Columbia Magazine -lehden syysnumerossa, että moni vanhempi asettaa lapsensa harteille liikaa vaatimuksia. Hän suosittelee, että näin toimivat vanhemmat pysähtyisivät tarkastelemaan omaa käyttäytymistään. Komisarin kannanotosta kertoo myös Fox News.

Komisar on yliopistotutkinnon suorittanut sosiaalityöntekijä ja psykoanalyytikko. Hänen antamassaan haastattelussa käsiteltiin sitä, miten saadaan kehitettyä lasten resilienssiä. 

Komisar suositteli, että vanhemmat niin sanotusti hölläisivät kaasujalkaa ja tarkastelisivat huolella omaa käyttäytymistään.

Lue myös: Vältä yleinen virhe aamulla lapsen kanssa: "Tätä olen suositellut monelle vanhemmalle"

Huolestuttava havainto vanhemmista

Komisar kertoo jo kauan sitten havahtuneensa siihen, että hänen käsiteltäväkseen alkoi tulla yhä enemmän lähetteitä, jotka koskivat yhä nuorempia lapsia. Komisar toimi konsulttina esikouluille ja peruskouluille Manhattanilla New Yorkissa.

– Huomasin, että yhä useammat lapset saivat ahdistuneisuuteen ja masennukseen liittyvän diagnoosin ja lääkityksen varhaisessä iässä. Haalin eteeni aiheesta kaiken tutkimustiedon, jonka käsiini sain, hän kertoo.

Valtaosa vanhemmista haluaa vain lastensa parasta. Siitä ei yleensä tarvitse kiistellä.

– Joskus ei kuitenkaan tiedetä, mitä se paras käytännössä on, hän sanoo Columbia Magazinelle.

Komisarin mukaan jotkut vanhemmat painostavat lapsiaan saamaan parhaita arvosanoja. Jotkut vanhemmat ovat tuoneet lapsiaan hänen vastaanotolleen siksi, että nämä ovat saaneet arvosanaksi B:n A:n sijaan. 

A on amerikkalaisella arvosteluasteikolla korkein mahdollinen ja B hyvä. Huonoin on F.

– He ovat varmoja, että jokin on vialla.

Komisar kertoo, että maailma on nykyisin monimutkaisempi ja kilpailua on enemmän. Hän sanoo, että jotkut vanhemmat vain alati painostavat lapsiaan kaikkeen. Samoin ympäristö kohdistaa lapsiin odotuksia.

Tämän seurauksena lapsia ajetaan asiantuntijan mukaan äärirajoille.

lapsi tekee koetta

Amerikkalaiseen koulukulttuuriin perehtynyt asiantuntija varoittaa liiasta vaativuudesta. Kuvituskuva.

Vanhempi, rauhoitu!

Hänen vinkkinsä on yksinkertainen: vanhempien tulee ottaa jalka pois kaasulta ja olla itsetietoisia ja pohtia tilannetta.

Komisarin mukaan vanhempien tulisi pohtia sitä, miten lapsen menestyminen elämässä määritellään. Eikö siihen pitäisi sisältyä sekin, että lapsi on onnellinen ja henkisesti tasapainoinen? 

Tämän asian pohtiminen on Komisarin mukaan erittäin olennainen asia.

Komisar suosittelee lisäksi, että vanhemmat viettäisivät lasten kanssa niin paljon aikaa kuin suinkin. Jossain vaiheessa jälkikasvu muuttaa pois.

– Mutta älkää olko tuomitsevia. Kommunikoikaa avoimesti, hän sanoo.

Komisar ei kannusta helikopterivanhemmuuteen. Vanhempien tulisi auttaa lapsia opettelemaan kestämään ylivoimaiselta tuntuvia kokemuksia. Heidän puolestaan ei tulisi tehdä liikaa asioita.

Lue myös: Toimi näin, kun lapsi on pettynyt tai vihainen – psykologit listasivat 5 käytännön ohjetta 

Vinkkejä vanhemmille

Komisar kertoo Fox Newsille, että kun lapsia autetaan tunnistamaan omat vahvuutensa ja hyväksymään rajoitteensa, luodaan perustaa hyvälle itsetunnolle. Se taas luo perustaa resilienssille.

Hän sanoo myös, että nykypäivän vanhemmuus ja kasvatus voivat saada sekä lapset että vanhemmat ahdistumaan. Oletetaan, että lasten pitäisi olla parhaita kaikessa. Tämä on kaava, joka johtaa romahdukseen.

Komisar suosittelee, että vanhemmat voisivat tutustuttaa lapsensa uusiin aktiviteetteihin ilman odotuksia esimerkiksi siitä, että niissä pitäisi loistaa.

– Vanhempien ahdistus siirtyy lapsiin sanallisesti ja sanattomasti. Kun vanhemmat ovat epätasapainossa tai keskittyvät liikaa akateemiseen ja materialistiseen menestykseen, lapset kärsivät, hän sanoo.

Katso myös video: Koulu vai vanhemmat: kenellä on päävastuu lasten kasvatuksesta?

10:45img

OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto ja Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Saija Ohtonen-Jones keskustelivat Huomenta Suomessa siitä, millainen vastuu koululla ja opettajilla on lasten kasvatuksessa.

Lue myös: Mistä tietää, viihtyykö lapsi päiväkodissa? Näin asian voi selvittää

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: Fox News

Tuoreimmat aiheesta

Lapset