Vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat huhti-kesäkuussa vuoden takaisesta

Hypon pääekonomisti Juho Keskisen mukaan omakotitalojen kaupan käynnistyminen antaa odottaa itseään. 

Vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat huhti-kesäkuussa 6,8 prosenttia vuoden takaisesta, mutta nousivat 0,8 prosenttia edellisestä neljänneksestä, kertoo Tilastokeskus.

Vanhojen omakotitalojen kauppoja tehtiin Tilastokeskuksen mukaan huhti-kesäkuussa noin 8 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin vastaavana ajankohtana.

Suurissa kaupungeissa vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat 2,8 prosenttia ja muualla maassa 7,9 prosenttia vuoden takaisesta. 

Hinnat laskivat eniten alle 20 000 asukkaan kunnissa.

Kaupankäynnistyminen antaa odottaa itseään

Hypon pääekonomisti Juho Keskisen mukaan omakotitalojen kaupan käynnistyminen ottaa aikansa.

– Kauppaa tukevat loppuvuonna paitsi laskevat korot, myös laskeneet hinnat ja painuvat asuinkustannukset. Sähkön hinnan lasku tukee omakotiasujia, mutta omakotitalojen kaupan käynnistyminen antaa vielä odottaa itseään.

– Kun vanhojen osakeasuntojen kaupat kääntyivät keväällä varovaiseen kasvuun, vaikuttaisi siltä, että omakotitalojen kauppa käynnistyy vasta pidemmällä viiveellä.

Maapohjien kiinteistöveron kiristyminen on hillinnyt omakotitalojen hintakehitystä vuoden alusta, mutta samalla toteutettu kiinteistöjen varainsiirtoveron lasku kolmeen prosenttiin tukee osaltaan omakotitalokauppaa.

Hintojen pieni nousu tammi maaliskuun tasolta kertoo Keskisen mukaan alkukesän tavanomaisesta kausivaihtelusta.

– Vaikka kiinteistökauppa kyntääkin vielä verrattain maltillisella tasolla, näyttäisi siltä, että omakotitaloja laitetaan myyntiin aiempaa vilkkaammin, mikä on tyypillisesti edellytys uuden kodin hankinnalle. 

Keskinen kertoo myyntipalstoilla olevien omakotitalojen lukumäärän olevan koko maassa kaksinkertainen vauhdikkaan korona-ajan kevätkuukausiin verrattuna. 

– Asuntokaupan ketjut avautuvat hitaasti, mutta loppuvuosi voi myös yllättää positiivisesti, kun kuluttajat ovat kriittisempiä lähinnä uusien yhtiövelkaisten asunto-osakeyhtiöiden kohdalla, pääekonomisti arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat