Omakotitalojen hinnat ovat alkuvuoden aikana kulkeneet edelleen eri suuntiin pääkaupunkiseudulla ja muualla maassa.
Hintaerojen kasvussa nähtiin taukoa viime vuonna, jolloin pääkaupunkiseudullakin tultiin hinnoissa vaihteeksi alaspäin. Tilastokeskuksen mukaan alkuvuonna vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 3 prosentin vauhdilla, kun muualla maassa tuli pudotusta 1,8 prosenttia.
– Jatkunut huono taloustilanne näkyy varsinkin muualla Suomessa. Siellä on paljon hiipuvia alueita, kuten Salo, joissa varsinkin omakotitalojen hinnat ovat laskeneet todella paljon, sanoo ekonomisti Veera Holappa Pellervon taloustutkimuksesta.
Hänen mukaansa kehityksessä näkyy, että pääkaupunkiseutu on tietyllä tapaa vakaampaa aluetta, jossa asuinalueet eivät menetä arvoaan taloustilanteen vuoksi.
Holappa uskoo hintojen jatkavan laskuaan ainakin syrjäseuduilla pidemmällä aikavälillä. Ihmisten hakeutuessa kasvukeskuksiin maaseudulle jää taloja, joille ei välttämättä ostajaa löydy.
Ensi vuosi voi tuoda piristystä talojen hintoihin, jos talous ja työllisyys lähtevät nousu-uralle.
– Korot tulevat pysymään ensi vuonnakin alhaisina, mikä antaa tilaa hintojen nousulle, Holappa sanoo.
Patoutunutta kysyntää
Uusien omakotitalojen rakentaminen on madellut jo useamman vuoden. Jos tahti aiemmin 2000-luvulla oli noin 10 000-15 000 uutta taloa per vuosi, nyt mennään noin 5000-6000 talon tahtia.
Pääsyy matelevaan rakentamisintoon on taloustilanne, mutta erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Tampereen alueella rakennettaisiin enemmänkin, jos kohtuuhintaisia tontteja olisi paremmin tarjolla.
Pientä valoa näkyy tunnelin päässä, jos talous lähtisi ennusteiden mukaisesti piristymään ensi vuonna.
– Uskomme, että tänä vuonna ollaan pohjalukemissa ja ensi vuonna käännytään pieneen nousuun, sanoo johtaja Kimmo Rautiainen Pientaloteollisuudesta.
Rautiaisen mukaan laihat vuodet ovat voineet luoda patoutunutta kysyntää, sillä omakotiasuminen on edelleen suosituin asumismuoto.
– Kaikkien asumistutkimusten mukaan omakotitaloasumisen suosio ei ole muuttunut.