Vanhuksiin kohdistuneet rikokset ovat lisääntyneet viime vuosina. Erityisesti omaisuusrikoksissa petokset ovat nousseet rajusti kymmenen vuoden aikana.
Poliisiammattikorkeakoulun tilastojen mukaan yli 65-vuotiaisiin kohdistuneiden petosten, vakuutuspetosten ja maksuvälinepetosten määrä on noussut viidessä vuodessa yli kaksinkertaiseksi.
Rikoskomisario Sami Kalliomaa Helsingin poliisista arvioi, että nettirikollisuuden lisääntyminen 2000-luvulla on lisännyt myös vanhusten huijauksia.
Kalliomaa lisää, että myös vanhusten määrä väestössä on kasvanut 2000-luvulla, joten myös se näkyy tilastoissa vanhuksiin kohdistuneiden rikosten lisääntymisenä.
– Tyypillistä on, että erilaisia maksullisia sitoumuksia yritetään kaupata ilmaisina. Asiakas jää sellaiseen käsitykseen, että on tehty esimerkiksi maksuton yhteystietojen päivitys, mutta siinä samalla sitoudutaankin maksuihin. Jälkikäteen näitä on vaikea korjata, jos on mennyt sopimuksen hyväksymään.
Netissä rikolliset voivat iskeä suuriin joukkoihin massaposteilla.
– Helsingin poliisissakin on ollut tutkinnassa petosrikossarja, jossa asianomistajia on ollut enimmillään toista tuhatta.
grafiikka
Yli 65-vuotiaisiin kohdistuneet, poliisille ilmoitetut omaisuusrikokset ja petokset vuosina 2005–2015. Omaisuusrikokset sisältävät muun muassa varkaudet, näpistykset, kavallukset, petokset, ryöstöt ja kiristykset. Lähde: Poliisin tilastopalvelu
Ryöstöt vähentyneet
Vanhukset saattavat olla alttiimpia rikoksen uhreja esimerkiksi muistihäiriöiden vuoksi.
– Lähtökohtaisesti vanhuksiin kohdistuneet rikokset ovat samanlaisia selvitettäviä rikoksia kuin muihinkin ikäryhmiin kohdistuneet, mutta tietysti on tapauksia, joissa vanhalla ihmisellä saattaa olla puutteellinen kyky havainnoida tai kuvailla tapahtumia jälkikäteen, sanoo Kalliomaa.
Myös muut omaisuusrikokset ovat lisääntyneet jonkin verran, esimerkiksi näpistykset. Toisaalta ryöstöt ovat jopa kääntyneet laskuun muutamana viime vuonna.
– Helsingissä ainakin ryöstörikollisuuden ehkäisemiseen on panostettu voimakkaasti ja saatu lisää resursseja, ja saatu hyviä tuloksia aikaan.
Myös vanhuksiin kohdistuneiden väkivaltarikosten määrä on noussut kymmenessä vuodessa. Vuonna 2005 yli 65-vuotiaisiin kohdistuneita pahoinpitelyjä kirjattiin 466 kappaletta, kun vuonna 2015 niitä kirjattiin jo 888.