"Tästä on tullut vakava ongelma": Poliisi tiedottanut valepoliiseista liki päivittäin – tänä vuonna jo 800 rikosilmoitusta

2:51img
Julkaistu 27.10.2017 16:11
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Vanhuksilta vietiin pankkitunnukset, pariskuntaa peloteltiin, tililtä kadonnut satoja tuhansia – poliisi on tiedottanut lähes päivittäin virkavaltana esiintyneistä huijareista tänä vuonna.

Video: Myös Rikospaikka-ohjelma pui syksyllä valepoliisirikoksia

Kuluneen vuoden rikostilastoja ynnätessään poliisihalitus myöntääkin, että valepoliisirikoksista on tullut vakava ongelma.

Poliisihallituksen mukaan poliisina esiintymisestä eli virkavallan anastuksista, niihin liittyvistä petosrikoksista ja niiden yrityksistä, on kirjattu jo lähes 800 rikosilmoitusta. Erityisen alttiita huijauksille ovat virkavaltaan luottavat vanhukset.

Yhdellä soitolla ikäihminen on saatu tolaltaan, kun puhelimen päässä "poliisi" kertoo, että tili on kaapattu ja hänen on luovutettava "poliisille" verkkopankkitunnukset tilanteen korjaamiseksi. 

Saaliiksi puoli miljoonaa euroa

Huijarit ovat saaneet haalittua suomalaisten tileiltä yli 500 000 euroa. Pankkien turvallisuusyksiköiden ja poliisin yhteistyön avulla samainen rahamäärä on onnistuttu jäädyttämään epäiltyjen rikollisten pankkitileille.

Ilmiö ei rajoitu pelkkään poliisiksi tekeytymiseen. Huijarit ovat esiintyneet myös pankkivirkailijoiksi ja osa on pyrkinyt myös vanhusten asuntoihin tarkastamaan omaisuutta, käteistä rahaa ja aseita, poliisihallitus jatkaa.

– Varoitamme erityisesti iäkkäitä ihmisiä, jotka ovat valepoliisi-ilmiön mahdollisia kohteita siitä, että varallisuuteen sekä pankkikortti- ja pankkitileihin liittyvät tiedot on pidettävä salassa eivätkä poliisit niitä virkatehtävissään koskaan kysy, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen muistuttaa.

Poliisihallitus esitti jo viime vuonna lakiin muutoksia, jotta rangaistuksia virkavallan anastamisissa kovennettaisiin.

– Tämä mahdollistaisi muun muassa salaisten pakkokeinojen kuten telekuuntelun käytön ja lisäisi ennalta estävyyttä sekä tehostaisi rikosten selvittämismahdollisuuksia, Poliisihallitus kirjoittaa tiedotteessaan.

Henkirikokset nousussa, ahdistelut laskussa

Kaiken kaikkiaan rikosten määrä on selvästi vähentynyt viime vuodesta. Rikoksia ilmoitettiin poliisille tammi-syyskuussa 579 860, eli kuusi prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Erityisesti vähentyneet ovat seksuaaliset ahdistelut (-28 %), omaisuusrikokset ja netin petos- ja maksuvälinerikokset.

– Viime viikot sosiaalisessa mediassa levinnyt Me too -kampanja saattaa vaikuttaa tilanteeseen loppuvuodesta, poliisihallitus arvioi kuitenkin ahdistelurikosten osalta.

Kasvussa ovat puolestaan henkirikokset (+26 %), törkeät pahoinpitelyt (13 %) ja raiskausrikokset (11 %).

Raiskausrikoksissa, joissa rikoksesta epäilty on tiedossa, oli ulkomaan kansalaisten rikosten osuus 28,3 prosenttia. Tapauksien, joissa asianomistaja on tiedossa, ulkomaisten asianomistajien osuus oli sen sijaan 5,6 prosenttia.

Kiirellisimpien tehtävien määrä kasvoi kuudella prosentilla, eli 3100 tehtävällä. Erityisesti kotihälytys- ja liikennetehtäviä oli viime vuotta enemmän.

Asuntomurtoja on tehty lähes 31 prosenttia viime vuotta vähemmän, mökkimurtojen määrä on sen sijaan kasvanut 26 prosentilla.

Tutkintaan tulevien talousrikosjuttujen määrä on pudonnut noin 14 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Yhteensä tutkinnassa on kuitenkin ennätysmäärä, 2530 talousrikosjuttua.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos