Törkeät väkivaltarikokset ovat lisääntyneet Itä-Uudellamaalla viime vuosiin verrattuna, kertoo poliisi.
Törkeitä ryöstöjä, törkeitä pahoinpitelyitä ja tapon yrityksiä on ollut tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä enemmän kuin aiempina vuosina koko vuoden aikana yhteensä.
Tänä vuonna jo 23 ihmistä on ollut epäiltynä henkirikoksesta Itä-Uudellamaalla. Viime vuonna vastaava luku 7 ja edellisvuonna 12.
– Varsinkin väkivaltarikosten törkeät tekomuodot ovat lisääntyneet. Väkivaltarikoksissa on ollut aiempaa useammin mukana muun muassa teräaseita ja lyömäaseita, jotka tekevät pahempaa jälkeä.
– Väkivaltarikokset ovat siis kokonaiskuvassa raaistuneet ja tämä näkyy tilastoissa, kertoo rikosylikomisario Petri Eronen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.
“Nuoret eivät välttämättä ymmärrä kuinka vakavasta rikoksesta on kyse”
Alaikäisten tekemät ryöstöt ovat tasaisessa kasvussa Itä-Uudellamaalla. Kun vuonna 2016 poliisin tilastoihin kirjattiin 27 alaikäisen tekemää ryöstöä, oli luku kahden vuoden päästä 37 ja viime vuonna jo 58.
Lue myös: Mikä on lapsen normaalia käytöstä, ja pitääkö aggressiivisuudesta huolestua? Asiantuntija kertoo, milloin kannattaa kääntyä avun puoleen
Tämän vuoden lokakuuhun asti on kirjattu 39 ryöstöä, jossa epäiltynä on alaikäinen. Kaikkien ikäluokkien osalta ryöstöjä on ollut tänä vuonna 109, eli ryöstöstä epäilty on ollut alaikäinen useammin kuin joka kolmannessa tapauksessa.
– Suurin osa nuorista käyttäytyy hyvin. Yksittäisten nuorten kohdalla on kuitenkin havaittavissa aiempaa väkivaltaisempaa käyttäytymistä ja tämä nuorten joukko on valitettavasti kasvussa, rikoskomisario Simo Kauppinen kertoo.
Kauppinen painottaa esimerkiksi sitä, etteivät monet nuoret tunnu ymmärtävän, kuinka vakaviin rikoksiin he syyllistyvät. Osa ryöstöstä epäillyistä on ollut hyvinkin nuoria.
– Monet nuoret eivät tunnu ymmärtävän, että jos toiselta vie väkipakolla ja esimerkiksi puukolla uhkaamalla uuden merkkipuhelimen, tutkitaan tapausta varkauden sijaan ryöstönä tai törkeänä ryöstönä.
– Ryöstö on jo vakava rikos, josta tuomitulle rikosvastuussa oleville seuraa vankeusrangaistus sakkojen sijaan. Tuomioistuin voi tuomita tällöin vähintään neljäksi kuukaudeksi ja törkeässä ryöstössä ankarimmillaan jopa kymmeneksi vuodeksi vankeuteen, Kauppinen painottaa.
Osassa alaikäisten ryöstöissä on ollut taustalla muun muassa pieleen mennyt huumekauppa.
– Nuoret ovat tehneet esimerkiksi netissä kauppaa huumausaineista ja heidät on ryöstetty paikan päällä, kun he ovat tulleet vaihtamaan käteistä rahaa huumeisiin.
Huumausainekauppa ei kuitenkaan selitä kaikkia nuorten ryöstötapauksia.
Tuplasti tapon yrityksiä viime vuoteen verrattuna
Itä-Uudellamaalla on kirjattu tänä vuonna jo 64 tapon yritystä, kun viime vuonna vastaava luku oli 35. Nuoret ovat edustettuna myös tapon yritysten osalta.
Itä-Uudellamaalla on kirjattu tänä vuonna jo 12 tapon yritystä, joiden epäiltynä on alaikäinen. Viime vuonna alaikäisten tapon yrityksiä oli vain yksi, kun vielä kaksi vuotta sitten ei kirjattu yhtään tapon yritystä, jossa epäiltynä on alaikäinen.
– Näissä tapauksissa on ollut taustalla eri epäillyt ja uhrit, eli luku ei selity edes millään yksittäisellä rikosvyyhdillä. Tapon yritysten lisääntyminen alaikäisten keskuudessa kertoo havaintojemme mukaan myös siitä, että myös nuorten väkivaltainen käyttäytyminen on lisääntynyt, Kauppinen kertoo.
Lue lisää: 16-vuotias epäiltynä kahdesta tapon yrityksestä, toisessa tapauksessa kuusi epäiltyä – poliisi: "En muista vastaavaa uraltani, todella poikkeuksellinen tapaus"
Alaikäisten tekemien vakavien rikosten taustalla on usein havaittu myös jonkinlainen päihdekierre.
– Poliisin näkökulmasta huolestuttavaa on nuorten ajattelutavan muutos. Havaintojemme mukaan nuoret suhtautuvat päihteisiin ja varsinkin huumausaineisiin yhä sallivammin. Monen vakavan rikostapauksen taustalla on ollut esimerkiksi päihteiden väärinkäyttöä, Kauppinen sanoo.
Poliisi on tehostanut Itä-Uudellamaalla huumausainekaupan valvontaa netissä ja yhä useampia huumausaineiden välittäjiä on jäänyt myös kiinni.
Poliisi on kuitenkin huumausaineiden käyttäjien päihde- ja rikoskierteen ratkaisussa vain yksi lenkki muiden joukossa. Alaikäisten päihde- ja rikoskierteen katkaisemisessa tehdään laaja-alaista yhteistyötä eri viranomaisten ja kaupunkien ja kuntien kanssa.
– Poliisi ja kuntatoimijat ohjaavat päihderiippuvaisia nuoria hoitoon ja harkinnan mukaan muun ennalta estävän toiminnan lisäksi myös niin sanotun Ankkuri-toiminnan piiriin.
Ankkuri-mallin mukaisesti nuoria ohjataan viranomaisten ja kuntatoimijoiden yhteistyönä jatkohoitoon ja pyritään siihen, että nuoren päihde- ja rikoskierre saadaan katkaistua.
Poliisin, viranomaisten ja kuntatoimijoiden isoin ongelma ovat erityisesti nuoret, jotka ovat ajautuneet jo syvälle päihdekierteeseen.
– Osa nuorista on jo niin syvällä päihdekierteessä, ettei ennalta estävän toiminnan yhteydessä tehty hoitoonohjaus enää välttämättä tepsi.