Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kiinnittänyt huomionsa siihen, että vanhusten hoidossa ei ole riittävästi hoitohenkilökuntaa. Alkuvuodesta 62 prosenttia kaikista Etelä-Suomen aluahallintoviraston valvontakäynneistä koski vanhusten hoivapalvelujen laiminlyöntejä.
– Valvonta-asiat, joista tulee huomautuksia, ovat huomattavasti vakavampia kuin aikaisempina vuosina, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Päivi Vainio.
Huomautukset koskevat vakavia laiminlyöntejä, asiakasturvallisuuden vaarantamista ja jopa kuolemantapauksia.
Aamun Huomenta Suomessa Suvanto ry:n toiminnanjohtaja Satu Taiveaho kertoo, että ikääntyneiden perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisessa on isoja puutteitta.
– Kriteerit palveluiden saannille ovat koko ajan kiristyneet yhteiskunnassa. Huolettaa, mitä sote- ja maakuntauudistus mahdollisesti tuo, koska siihen sisältyy niin kovat säästötavoitteet ja kustannuksen kasvun hillintätarpeet, Taiveaho kertoo.
Alkuvuoden tilanteeseen on reagoitu, ja esimerkiksi Helsingin alueella uusia virkoja on täytetty 50 hoito- ja kuntoutushenkilökunnan osalta, kertoo Helsingin kaupungin sairaala- kuntoutus- ja hoivapalveluiden johtaja Seija Meripassi.
Huolestuttaako ikääntyminen asiantuntijoita?
Oma ikääntyminen ei huolestuta THL:n iäkkäiden, vammaisten ja toimintakyvyn yksikönpäälliikkö Minna-Liisa Luomaa.
– Henkilökohtaisella tasolla en pelkää, sillä minulla on ollut hirveän hyvät kokemukset ylipäänsä terveydenhuollosta. On sellainen lapsen luottamus, että meillä huolehditaan ihmisistä Suomessa, Luoma sanoo.
Myös Meripassi suhtautuu luottavaisin mielin ikääntymiseen.
– Koko työurani on ollut ikääntyineiden palvelutöissä, ja olen nähnyt sen huikean muutoksen 80-luvulta tähän päivään. Aina on ollut hyvää hoitoa, mutta nyt mennään todella yhdessä hyvään suuntaan, Meripassi sanoo.
Taiveaho sen sijaan on huolissaan ikääntymisestä.
– Ikääntyiden kaltoinkohtelu on yleinen ilmiö siihen verrattuna, että siitä puhutaan melko vähän. Joka viides nainen tulee vuosittain kaltoinkohdelluksi jollain tavalla, Taiveaho sanoo.
Ilmoituksella voi kertoa hoitoon liittyvästä huolesta
Vanhuksen pärjäämiseen tai hoitoon liittyvästä huolesta voi tehdä ilmoituksen, kun huoli herää sosiaali- tai terveydenhuollon tarpeessa olevasta iäkkäästä henkilöstä.
Lakiin sisältyy ilmoitusvelvollisuus, jolloin alan ammattilaiset ovat velvollisia tekemään ilmoituksen vanhuksen avun tarpeesta tai siihen liittyvästä huolesta.
Ilmoituksen ovat oikeutettuja tekemään myös tavalliset ihmiset, jotka huomaavat, että vanhus saattaa olla avun tarpeessa.
– Meillä jokaisella on mahdollisuus tehdä ilmoitus silloin, kun syntyy huoli siitä, että joku ikääntynyt ei saa tarpeen mukaisia palveluita tai hän on muuten kaltoinkohdeltu, Taiveaho sanoo.
Ilmoituksia on tullut Helsingissä kansalaisilta ja ammattilaisilta, Meripassi kertoo.
– Tämän vuoden aikana niitä on tullut 1000. Me kannustetaan siihen. Ilmoituksella saadaan palveluntarpeen arviota ja keskutelua auki, Meripassi sanoo.