Hallitus haluaa pudottaa vanhuksien hoitajien minimimäärää. Hallituksen budjettiesityksen mukaan vanhuspalvelujen henkilöstömitoitusta tarkistetaan ensi vuoden alusta lähtien.
Sosiaali- ja terveysministeriöstä vahvistetaan STT:lle tämän tarkoittavan sitä, että tehostetussa palveluasumisessa ja vanhainkodeissa henkilöstön vähimmäismäärä pudotetaan alimmillaan 0,4 hoitotyöntekijään asukasta kohden, kun nykyinen minimi on 0,5.
Lisäksi vanhuspalvelulaista poistetaan kuntien käytössä olevaan asiantuntemukseen ja vastuutyöntekijään liittyviä osatehtäviä. Tavoitteena on kehittää vanhuksille ja hoitajille nykyistä yhdenvertaisemmat ja koordinoidummat palvelut. Muutoksilla tavoitellaan kaikkiaan yli 52 miljoonan euron vuotuisia säästöjä kunnille.
Vanhuspalvelut ovat sosiaali- ja terveysministeriön vastuulla. STM:n sosiaalipalveluryhmän johtaja Päivi Voutilainen sanoo, että 0,4 hoitotyöntekijää asukasta kohden on vastedes ehdoton minimimäärä. Luku on nyt keskimäärin runsaat 0,6 niin palveluasumisen kuin vanhainkotien osalta. Noin 160 toimintayksikössä 2200:sta hoitotyöntekijöiden vähimmäismäärä on tasolla 0,4-0,5.
Super: Kädet eivät riitä
Vaikka henkilöstöminimi putoaa, vanhuspalvelulaki määrittää, että hoitohenkilöstöä ja osaamista pitää olla riittävästi hoidettavien ihmisten määrään nähden läpi vuorokauden.
Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin puheenjohtaja Silja Paavola ei usko käsien riittävän. Hän sanoo, että kunnat kilpailuttavat yksityisiä ja eurot puhuvat ihmisten tarpeiden sijaan. Pitää saada säästöjä.
– Jos henkilökunnan määrää on mahdollisuus vähentää, joku varmasti tarttuu siihen, Paavola sanoo.
Hänen mielestään muutos iskee pahimmin juuri heitä, jotka kaipaavat apua eniten: ympärivuorokautista valvontaa tarvitsevat ja kotihoidossa olevat.
– Meillä on ennen ollut kriteeristö, että ihmisillä on arvokas vanhuus, mutta nyt heillä on ehkä vain vanhuus.
Toukokuussa vanhainkeskusten kiireen kerrottiin aiheuttavan kaltoinkohtelua:
2:14