Vanhusten hoivapalveluista tehdyt valitukset ovat kolminkertaistuneet parissa kuukaudessa – enemmistö valituksista koskee yksityisiä hoivakoteja

2:02img
Kanteluiden määrä hoivakodeista kolminkertaistui.
Julkaistu 17.03.2019 19:27
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Hoivapalveluista tulleiden kanteluiden määrä on kolminkertaistunut tammi-helmikuun aikana verrattuna viime vuoteen.

Hoivakotikohu on kirvoittanut myös epäkohtailmoituksia kaksinkertaisen määrän. Enemmistö uusista valituksista on koskenut yksityisiä hoivakoteja.

Espoossa myös yhteydenottoja on tullut runsaasti. 

– Ihan äärestä laitaan. On puhuttu perushoidon tasosta, ravitsemuksesta, siisteydestä ja myös henkilökunnan käytöksestä ja kielitaidosta, vanhusten palvelujohtaja Matti Lyytikäinen luettelee.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston sosiaalihuoltoyksikön päällikön Eija Hynninen-Joensivun mukaan valitukset ovat koskeneet esimerkiksi henkilökunnan koulutusrakennetta, lääkehoidon toteuttamista.

– Asukas on ehkä pidetty sidottuna sänkyyn tai pidetään yöllä sidottuna, Hynninen-Joensivu lisää.

Aluehallintovirasto on velvoittanut kuntia riskikohteiden tarkastuksiin, mutta samaan aikaan kunnat ovat omatoimisesti lisänneet valvontaa. Näin on toimittu myös Espoossa.

– On tehostettu toimintaa. Olemme tehneet enemmän käyntejä ja olemme tehneet enemmän myös ennaltailmoittamattomia käyntejä, Lyytikäinen kertoo.

Kunnat kaipaavat yhteisiä linjauksia 

Kuntaliiton tuoreen kuntakyselyn mukaan nyt tarvitaan yhtenäisiä mittareita ja käytäntöjä valvontaan.

– Kuntaliitto kysyi kuntien ikäihmisten vastaavilta henkilöiltä, mitä pitäisi kehittää.  Selvästi toivotaan, että olisi yhtenäisiä sapluunoita, joilla hoitoa valvotaan, kertoo tuloksista sosiaali-ja terveysasioista vastaava johtaja Tarja Myllärinen Kuntaliitosta.

Espoo aikoo lisätä omavalvontaansa sekä raportoida tuloksista päättäjille. Hoivakotivalituksissa on usein ollut kyse liian vähäisistä hoitajamääristä.

– Usein on tilanne, että vaikka haluttaisiin palkata lisää henkilökuntaa, sitä ei ole kiirellisissä tapauksissa saatavissa, Lyytikäinen toteaa.

Henkilökunnan saatavuus nousi kuntakyselyssä ylivoimaisesti tulevaisuuden suurimmaksi ongelmaksi.

– Kun vanhusten määrä lisääntyy, emme voi ajatella, että kyse on vain tämän talven asiasta ja uutisesta. Tämä tulee olemaan iso haaste koko maassa, Kuntaliiton Myllärinen muistuttaa.

Tuoreimmat aiheesta

Vanhustenhoito