Vanhusten koronarokotukset alkoivat mallikkaasti Helsingissä: "Menevät kuin kuumille kiville" – rajoitukset hoivakodeissa pysyvät silti voimassa kuukausia

Hoivakotiasukkaiden koronarokotukset ovat alkaneet Helsingissä. Vanhukset ovat suhtautuneet rokotepiikkiin myönteisesti.

Alkavalla viikolla Helsingin koronarokotukset laajentuvat neljään hoivakotiin. Helsingissä aiotaan antaa koronarokote tuhannelle hoivakodin asukkaalle. 

Helsingin sairaalan johtajalääkäri Laura Pikkarainen sai aamulla puhelun, että ensimmäisessä hoivakodissa rokotukset lähtivät mallikkaasti käyntiin.

– Siellä lähestulkoon kaikki asukkaat on rokotettu ensimmäisessä pisteessä. Pidän sitä aivan mahtavana uutisena. Rokotukset on otettu todella suopeasti vastaan ja menevät kuin kuumille kiville.

Helsingissä koronarokotukset toteutetaan vanhusten omissa yksiköissä. 

– Rokotusryhmä menee isoihin seniorikeskuksiin rokottamaan asukkaita. Seniorikeskuksissa ja hoivayksiköissä on hauraita vanhuksia, jotka eivät pysty lähtemään rokotuspisteisiin. 

Vierailurajoitukset pysyvät

Hoivakodeissa noudatetaan rokotusten alkamisesta huolimatta edelleen koronarajoituksia.

– Nyt ei saa yhtään kiirehtiä. Rajoituksia noudatetaan edelleen kuukausia. Esimerkiksi vierailurajoitukset pidetään toistaiseksi ennallaan, kertoo johtajalääkäri Laura Pikkarainen. 

Koronarokotetta pistetään kaksi annosta, jotta se antaa suojan covid-19-tautia vastaan. Vaikka rokote olisi otettu, ei haluta ottaa yhtään riskejä taudin tarttumisen osalta.

– Rokotteen saaminen on vielä tällä hetkellä asia, johon emme luota tartuttavuuden vähentämisessä. Lähipiirin tulee noudattaa ihan samanlaisia turvallisia vierailuohjeita, kuten tähänkin asti – myös sen toisen rokoteannoksen jälkeen. 

Suomessa rokotettiin ensimmäisenä hoitajia, kun taas esimerkiksi Saksassa ja Ruotsissa aloitettiin vanhuksista.

– Kummallakin järjestyksellä on puolensa. Minusta tämä rokotusjärjestys, jonka kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä asetti, on hyvä. Ensin varmistetaan, että hoitajat pysyvät pystyssä ja työpaikoillaan hoitamassa. Sen jälkeen ovat vuorossa riskiryhmät.

Katso lisää videolta!

Lue myös:

    Uusimmat