Helsingin koronarokotuksissa otettiin uusi vaihde silmään maanantaina, kun rokotteita alettiin pistää 85 vuotta täyttäneille ja heidän omaishoitajilleen. Pääkaupungissa olisi valmius rokottaa jopa 6000 ihmistä päivässä, mutta annosten vähäisen määrän vuoksi päivittäin voidaan pistää vain tuhat rokotetta.
Helsingin Jätkäsaaressa vanhassa satamamakasiinissa käy hulina. Vielä viime vuoden puolella rakennuksessa tehtiin koronatestejä, mutta nyt salissa rokotetaan kansalaisia, massoittain.
Terveydenhoitajien vastaanottopisteet on eroteltu matalahkoilla sermeillä, ja aulassa työskentelevät apulaiset ohjeistavat saapujat odotustuoleille istumaan. Monet aulatyöntekijät ovat tavallisesti töissä kaupungin museoissa tai liikuntapalveluissa, mutta korona-ajan työnkuva on erilainen.
Hallin käytäviä edestakaisin ravaavat hoitajat, jotka tuovat rokoteannoksia yksi kerrallaan pistettäviksi. Ampulleja ei täytetä ennen kuin niille on käsivarsi odottamassa, jotta annoksia ei mene hukkaan.
Maanantaina alkoivat virallisesti 85 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien koronarokotukset Helsingissä. Tähän saakka rokotuksia ovat saaneet koronapotilaita hoitavat terveydenhuollon ammattilaiset sekä hoivakotien asukkaat ja työntekijät. Jätkäsaaren lisäksi rokotukset rullaavat Malmilla ja Myllypurossa.
Lue myös: Saarikko ja THL:n Nohynek puolustavat Husin kritisoimaa rokotusjärjestystä: "Pyritään ehkäisemään kuolemia ja vakavia tauteja"
Saksan rokoteasiantuntijat pysyvät kannassaan – AstraZenecan rokotetta ei aiota suosittaa yli 65-vuotiaille
Rokoteaika tulee varata etukäteen – tällä viikolla ei enää tilaa
Paikan päälle ei ole asiaa ilman ajanvarausta. Rokoteaika varataan etukäteen sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä tai puhelimitse. Kun ajanvaraus aukesi edellisviikolla, odotetusti puhelimet alkoivat soida. Syntyi ruuhkaa.
– Tiedettiinhän me se, että kun avataan ikäihmisille ajanvaraus, niin he eivät suinkaan ryntää nettiin, vaan että puhelimet tästä ruuhkautuvat ja niin kävi, kertoo terveys ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen Helsingin kaupungilta.
Turpeinen vakuuttaa, että pahin jono saatiin viikonlopun aikaan purettua. Samaan aikaan, kun puhelinvarauksen resursseja on koeteltu, rokottajien suhteen tilanne on toinen.
Tällä hetkellä Helsingissä annetaan noin tuhat rokotetta päivässä, ja tällä viikolla kaupunki saa rokotettua 6000 ihmistä. Niistäkin valtaosa menee tehosterokotuksiin, joten yli 85-vuotiaita saadaan ensirokotettua hieman yli 2000. Tahtia voitaisiin tiukentaa huomattavasti, jos rokoteannoksia saataisiin lisää.
– Me voisimme rokottaa hyvinkin paljon enemmän, jos meillä vain olisi rokotteita, jopa 5000–6000 annosta päivässä, jolloin viikkoannos voisi olla 30 0000, Turpeinen sanoo.
85 vuotta täyttäneitä on Helsingissä noin 14 000. Vasta kun heidät on rokotettu, siirrytään 80–84-vuotiaiden rokotteisiin. Rinnalla jatketaan tehosterokotusten antamista.