Heikki Mahlamäki ei ollut käynyt Thaimaassa ennen kuin hänet valittiin vapaaehtoistyöntekijäksi projektiin, jossa suojellaan merikilpikonnia. Jo ensimmäiset päivät osoittivat, että matkasta tulee ikimuistoinen.
Lento-ongelmien takia Heikki Mahlamäki ja toinen suomalainen vapaaehtoinen saapuivat Thaimaahan vuorokautta suunniteltua myöhemmin. Juuri ennen heidän tuloaan Koh Phra Thongin rannalla oli kuoriutunut kilpikonnia.
– Otimme kimpsut ja kampsut ja leiriydyimme rannalle. Pari yötä odotimme. Lopulta kaivoimme pesän auki, kun olimme varmoja, ettei sieltä tule enää poikasia. Laskimme, että pesästä oli kuoriutunut 93 kilpikonnaa, Heikki muistelee.
Kilpikonnan pesästä löydettiin 93 munankuorta.Heikki Mahlamäki
Retkue yöpyi rannalla vain mystinen tähtitaivas kattonaan. Heikki piti upeana myös myrskyä salamoineen, vaikka se kasteli teltattomat hyväntekijät.
Viereisellä Koh Ra -saarella pieni tutkimusryhmä löysi useita mangrovepuulajeja, joista yksi jäi tunnistamatta. Voisikohan se olla kokonaan uusi laji? Heikki ihasteli viidakon äänimaailmaa, josta ei aina saanut selvää, minkä näköisille eläimille äänet voisivat kuulua.
Ihmiset ystävällisiä
Oloja Heikki kuvailee kohtuullisiksi siitä huolimatta, ettei saanut kahteen viikkoon lämmintä vettä. Sähköäkin riitti iltaisin vain muutamaksi tunniksi.
Heikkiä ilahdutti paikallisten ihmisten ystävällisyys, vaikka heillä ei ollut edes yhteistä kieltä. Käsimerkein ja muutamin yhteisin sanoin he saivat sentään jonkinlaisen yhteyden luotua.
Muun toiminnan rinnalla vapaaehtoistyöntekijät kokosivat yhdessä paikallisten kanssa kylälle lahjoitetut vedensuodattimet. Niiden avulla jokainen kylän talous saa jatkossa tehtyä vaikka sadevedestä juomakelpoista.
– Saarella on makea vesi kortilla, joten oli hienoa nähdä, että suodattimet olivat jo seuraavana päivänä käytössä, Heikki muistaa.
Vapaaehtoistyöntekijät yhteisellä päivällisellä kylässä.Heikki Mahlamäki
Yhteydenpito jatkuu
– Ruoka oli hyvää, vaikka en aina tiennyt mitä söin. Joillekin ruoka oli liian mausteista. Söimme kasviksia, kanaa ja kalaa sekä jälkiruuaksi hedelmiä. Ruokaillessa oli mukava puhua päivän kokemuksista, Heikki sanoo.
Hänen lisäkseen projektissa oli viisi muuta vapaaehtoista eri maista ja erilaisista taustoista. Heihin tutustui parhaiten joka-aamuisen tarkastuskierroksen yhteydessä.
– Meillä oli mielenkiintoisia keskusteluja. Kun kävelee aamulla parinsa kanssa kymmenen kilometriä pitkin hiekkarantaa, siinä on aikaa jutella, Heikki toteaa.
Heikki on kirjoitellut reissun jälkeen viestejä projektin vetäjille. Ja muiden suomalaisten kanssa on suunnitteilla loppukaronkka.
Studio55.fi/Anette Lehmusruusu
Heikki suojeli kilpikonnia Thaimaassa – katso kuvat matkalta!
Tiesitkö tämän uhanalaisista merikilpikonnista?
Vapaaehtoisena Thaimaassa – Heikki suojeli kilpikonnia pesänryöstäjiltä
Haaveissa erilainen rantaloma? Lähde suojelemaan kilpikonnia!
Älä tee näin! Tietämättömät turistit koituvat kilpikonnavauvojen tuhoksi
Kuvat: Heikki Mahlamäki
Finnmatkat ja Ekomatkaajat etsivät tammikuussa 2012 vapaaehtoistyöntekijää Thaimaan merikilpikonnaprojektiin. 1300 hakijan joukosta Finnmatkojen kilpikonnalähettilääksi valikoitui Heikki Mahlamäki , juuri eläkkeelle jäänyt meriupseeri. Heikki vietti kaksi maaliskuista viikkoa vapaaehtoistyöntekijänä Thaimaassa Naucrates-järjestön apuna. Projektin tarkoituksena on suojelella kilpikonnien pesiä, valistaa paikallisia kalastajia sekä tutkia merikilpikonnien käyttäytymistä.