Vapaasti liikkuvat kissat on määrätty tapettavaksi Isossakyrössä – eläinsuojeluyhdistys jyrähtää: "Vaikuttaa siltä, että uhataan nimenomaan kotikissoja"

Pohjanmaalla on aiheuttanut kohua Isokyrön kaupungin asuinalueille annettu määräys, jonka mukaan vapaana liikkuvat kissat tullaan loukuttamaan ja lopettamaan. Viranomaisen määräys on herättänyt keskustelua kotikissoja koskevasta lainsäädännöstä. 

Tänään Iltalehti uutisoi Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuollon johtava hygieenikko Seppo Kangaksen antamasta määräyksen Isokyrön kaupungin Ahontien ja Pohjankyröntien alueille vapaana liikkuvien kissojen hävittämisestä.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY jyrähti Facebookissa, ettei Seinäjoen viranomaisen toiminta ole lain mukaista.

– Ainoa lainmukainen tapa toimia on toimittaa loukutettu kissa löytöeläintalolle, kertoo Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen tiedottaja Mari Aro MTV:lle.

Kotikissoja ei saa Suomen lainsäädännön mukaan pitää vapaana. Isokyrön tapauksessa huomiota ovatkin herättäneet määräyksen sanavalinnat. Määräyksessä ei viitata villiintyneihin kissoihin, vaan pelkästään vapaana liikkuviin kissoihin.

– Sanavalintojen perusteella vaikuttaa siltä, että määräyksessä uhataan nimenomaan kotikissoja, sillä siinä kehotetaan "kissojen haltijoita" pitämään eläimensä kiinni, koska "vapaana olevat kissat" tullaan "ottamaan kiinni ja lopettamaan", Aro sanoo.

Suomen lainsäädännön perusteella kotikissa on haltijansa omaisuutta, eikä sitä saa tappaa tai vahingoittaa. 

Laki suojelee kotikissaa, muttei villiintynyttä kissaa

Kerroimme vähän aikaa sitten pohjanmaalaisen perheen Ursus-kissasta, joka oli päätynyt vapaana kulkiessaan lopetettavaksi eläimen toimiin ärsyyntyneen naapurin toimesta. Myös tässä koskettavassa tapauksessa laki jäi lopulta tulkinnanvaraiseksi.

Villiintyneillä kissoilla ei lain suojaa ole, koska ne lasketaan vieraslajiksi. 

Seinäjoen viranomaisen määräyksessä viitataan metsästyslakiin, eläinsuojelulakiin ja terveydenhuoltolakiin, mutta ei määritetä tarkempia lainkohtia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ne ovat kissojen kohdalla tulkinnanvaraisia, sillä metsästyslain perusteella villiintyneeseen kotikissaan voidaan soveltaa samoja periaatteita kuin rauhoittamattomiin eläimiin.

Mutta villiintyneen kissan ja karussa olevan kotikissan erottaminen luonnossa tai loukussa on mahdotonta, HESYstä todetaan. 

Villiintyneet kissapopulaatiot suuri ongelma

Isokyrön tapauksessa taustalla on aluetta jo 17 vuotta vaivannut villiintyneiden kissojen ongelma, johon myös määräyksessä viitataan.

Villiintyneet kissapopulaatiot ovat merkittävä ongelma ympäri Suomen, ja MTV Uutiset on kertonut jo aiemmin, miten löytöeläintalot ja eläinsuojeluyhdistykset taistelevat ongelman kanssa yhä enemmän. 

Villejä kissapopulaatioita voi syntyä esimerkiksi silloin, kun vapaana liikkuvia kissoja ei leikata asianmukaisesti ja ne pääsevät lisääntymään vapaasti.

Kissat tappavat kokonaisia lajeja sukupuuttoon

Ihmiset myös vapauttavat luontoon kissoja, joista eivät enää halua huolehtia. Ilmiö näkyy erityisesti kesäisin ja syksyisin, jolloin löytöeläintalot ovat tupaten täynnä. Kissan hylkääminen on rikos sekä metsästys- että eläinsuojelulain nojalla.

Sen lisäksi, että vapaana liikkuvista kissoista aiheutuu terveyshaittaa esimerkiksi yleisille paikoille ulostamisesta, ne uhkaavat lintuja ja muita luonnonvaraisia pieniä eläimiä.

National Geographicin mukaan kissat tappavat Yhdysvalloissa enemmän lintuja kuin liikenne, rakennukset ja voimalinjat yhteensä. Kissojen tiedetään tappaneen varsinkin saarilla kokonaisia lajeja sukupuuttoon.

"Kissa elelee kotona tyytyväisenä"

Niin lain kuin ympäristön näkökulman puolesta kissat on siis parasta pitää sisällä. Ja Aron mukaan sen voi tehdä hyvällä omallatunnolla.

– Vapaa liikkuminen ei ole kissalle mikään elinehto, vaikka jotkut vielä niin haluavatkin ajatella, HESYn Aro sanoo.

– Sisäkissa elelee kotosalla ylen tyytyväisenä ilman, että sen omistajan tarvitsee murehtia esimerkiksi kissan auton alle jäämisestä tai petoeläinten – tai julmien ihmisten – kynsiin joutumisesta. 

Jos kissaa haluaa kuitenkin ulkoiluttaa, se tulee tehdä remmiin kytkettynä tai esimerkiksi suljetussa ulkotarhassa.

Jutun otsikkoa muutettu 27.5. klo 18:20: Vaihdettu sana Pohjanmaalla sanaksi Isossakyrössä. 

Lue myös:

    Uusimmat