Muista tämä, jos kotipihassasi pyörii kulkukissa – "Vastuu kissoista ei poistu, vaikka niitä ei olisi alun perin itse hankkinut"

Kristan kissa oksensi kymmensenttisen suolinkaisen 1:17
KATSO MYÖS: Kristan kissa oksensi kymmensenttisen suolinkaisen – tältä se näyttää

Paras tapa auttaa kulkukissaa on pyytää sille apua eläinsuojeluyhdistyksestä.

Jos kotipihaan asettuu kulkurikissa, se tulisi toimittaa löytöeläinkotiin, muistuttaa Turun kaupungin kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan Suomessa on arvioitu elävän jopa kymmeniätuhansia villiintyneitä kissoja. Vaikka kissat eivät ole tottuneita ihmisiin, koska ovat syntyneet ulkona ja hankkivat ruokansa itse, niiden alkuperä on kuitenkin leikkaamattomissa kotikissoissa.

On täysin luonnollista, että huoli luonnossa elävistä kissoista herää varsinkin sään viilentyessä. Ensisijaisen tärkeää olisikin toimittaa kissa löytöeläinkotiin, jos sille ei löydy omistajaa esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Näin kulkurikissa voidaan sijoittaa uuteen kotiin ja samalla ennaltaehkäistä myös uusien kodittomien kissojen syntymistä.

Älä ruoki kissaa, jos et aio auttaa sitä muutoin

Helsingin seudun eläinyhdistyksen eli HESY:n mukaan kulkurikissaa ei kannata ruokkia, jos kissaa ei aio auttaa muilla tavoin. Kissojen ruokkiminen on tärkeää ja siitä tulee ymmärrettävästi myös hyvä mieli, mutta pakkasten saavuttua kissa ei välttämättä pärjää pidemmän päälle ulkona, vaikka koko naapurusto ruokkisi sitä. 

Kissan elämä on ulkona todennäköisesti kurjaa ja ennemmin tai myöhemmin se saattaa sairastua. Tämän takia on tärkeää huolehtia siitä, että kulkukissa otetaan kiinni, jotta sitä voidaan oikeasti auttaa. Omassa pihapiirissä kulkevalle kissalle voi pyytää apua paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen kautta.

Turun kaupungin kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus huomauttaa tiedotteessaan, että populaatiokissat lisääntyvät tällä hetkellä voimakkaasti. 

– Muutamasta kissasta voi suotuisissa olosuhteissa parissa vuodessa syntyä kymmenien kissojen populaatio. Kissapopulaatiosta on vastuussa sen kiinteistön omistaja, jonka alueella kissat pääasiallisesti elelevät. Vastuu kissoista ei poistu, vaikka niitä ei olisi alun perin itse hankkinut, tiedotteessa todetaan. 

Suomessa hylätään kissoja ympäri vuoden, eikä niitä kannata jättää oman onnensa nojaan luontoon edes kesällä. Jos omassa pihapiirissä siis havaitsee kulkureita, ei tarvitse odottaa säiden kylmentymistä ilmoittaakseen niistä. 

Katso myös: Osaatko tunnistaa? Näin kissan hammaskipu oireilee

Osaatko tunnistaa? Näin kissan hammaskipu oireilee 1:13
Sohvannurkassa makaava kissa saattaa salaa kärsiä hammassärystä – jopa vuosia. Kissan hammaskivut oireilevat moninaisilla tavoilla, joita omistaja ei aina osaa yhdistää ongelmiin suussa.

Lue myös:

    Uusimmat