Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ei usko, että sote- ja maakuntauudistus toteutuu aiotussa muodossa. Vapaavuoren pitkään jatkuneeseen kritiikkiin on yhtynyt myös useiden muiden kaupunkien johtajia.
Sote- ja maakuntauudistukseen liittyviä lakeja sorvataan kovaa vauhtia, mutta kokoomuksen vahva vaikuttaja Vapaavuori heittää kapuloita rattaisiin.
– En minä vielä usko, että tämä toteutuu, Vapaavuori sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa.
Näin siitä huolimatta, että maakuntauudistus on pääministeripuolue keskustan tärkein yksittäinen tavoite kuluvalla hallituskaudella.
– Toivoisin, että voisimme Suomessakin lähteä siitä, että tehdään politiikkaa joka on kansakunnan etujen mukaista eikä jonkin puolueen tai joidenkin puolueiden arvovaltasyistä välttämätöntä, Vapaavuori pamauttaa.
Kevään kunnallisvaaleissa äänivyöryn, lähes 30 000 ääntä, saanut Vapaavuori on yksi kokoomuksen vahvimmista vaikuttajista, joka ei arkaile kommentoida politiikkaa myös oman ruutunsa ulkopuolella.
– On ihan älytöntä ajatella, etteikö Helsingin ylimmän johdon pitäisi ottaa kantaa maan historian suurimpiin hallintoreformeihin, jotka mitä suurimmassa määrin vaikuttavat Helsinkiin, Vapaavuori kuittaa.
"Tämä ei ole nollasummapeliä"
Maakuntauudistuskritiikkiin ovat yhtyneet monet muutkin Suomen kaupunkien johtajat. Päällimmäinen huoli on se, miten kaupungit pystyvät huolehtimaan elinvoimastaan sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen, kun rahaa ja valtaa siirtyy uusille maakunnille.
Kaupungit toivovat, että ne saisivat järjestettäväkseen muun muassa sellaisia työllisyyteen ja yrittäjyyteen liittyviä palveluja, joita ollaan uudistuksessa antamassa maakunnille.
– Se (maakuntauudistus) vie Suomea eri suuntaan kuin mihin globaalin talouden lainalaisuudet maailmaa vievät. Maailmassa, jossa kilpailu on yhä enemmän ja enemmän kaupunkien välistä, kaupunkien rooli elinvoiman tuottajana, innovaatioiden tuottajana, kaiken luovan toiminnan kehtona kasvaa. Sen taas pitäisi johtaa siihen, että kaupunkien roolia ja niiden mahdollisuuksia tehdä kokonaisvaltaista elinkeino- ja työllisyyspolitiikkaa pitäisi vahvistaa, Vapaavuori linjaa.
Vapaavuoren mielestä kaupunkien roolista herätetty keskustelu käännetään turhan herkästi vastakkainasetteluksi, jossa jonkun etu on aina toiselta pois.
– Teemme nollasummapelejä asioista, jotka eivät ole nollasummapelejä. Se, että kaupungeilla menee hyvin, ei ole maaseudulta pois. Ja jos maaseudulla menee hyvin, se ei ole kaupungeilta pois.
Juttua päivitetty 9.10.2017 klo 10.05: Tarkennettu kaupunkien toiveeseen liittyvää virkettä neljänneksi viimeisessä kappaleessa.