Vaaleihin liittyy aina lukuja ja lupauksia, joita luukutetaan vaalikentillä, tenteissä ja muussa julkisuudessa kuin radion voimasoittoon päätynyttä hittibiisiä.
Ensi keväänä korvamatokappaleita on kaksi. Ne ovat hallituksen 100 000 työpaikkaa ja oppositiopuolue SDP:n 100 euroa, kirjoittaa MTV Uutisten kolumnisti Eeva Lehtimäki kommentissaan.
100 000 ja 100 tappelivat. Kumpi voitti?
Hallituksen pääpuolueet hakevat itselleen nostetta niiden mielestä syksyn tärkeimmästä bestselleristä eli Etlan raportista. Työpaikkoja on tullut lisää runsaat 100 000, erityisen nopeaa kehitys on ollut viime vuonna. Etlan arvion mukaan lisäyksestä puolet eli noin 50 000 johtuu kilpailukykysopimuksesta.
Etlan lukuja ovat jo ehtineet arvostelemaan sekä SAK että Palkansaajien tutkimuslaitos.
Niin tai näin, yli 100 000 uutta työpaikkaa on mantra, jota Keskustan Juha Sipilä ja Kokoomuksen Petteri Orpo tulevat toistelemaan hyristen kaikissa vaalitenteissä. Tähän tähdättiin ja tämä myös saavutettiin.
Meneekö tämä viesti läpi, kun talouden tervehdyttämistä on jouduttu tekemään kovalla kädellä ja erityisesti naisvaltaisilla aloilla kilpailukykysopimusta ei ole unohdettu? Väitän, että kohentuneet talous- ja työllisyysluvut eivät paljon paina vaalikamppailussa.
Äänestäjä on nimittäin pirun kiittämätön olento. Hän muistaa inhottavat asiat, eikä anna juurikaan painoarvoa menneille onnistumisille, vaikka 100 000 työpaikkaa heiluttelisi kuinka äänestäjän nenän edessä. Lisäksi edessä siintää aina parempia tarjouksia, joihin voi toiveikkaana tarttua.
Rinteen vappulupaus
Entäpä sitten se toinen vaalihumppa eli Antti Rinteen vappupäivän lupaus? Pääministeriksi tähtäävä Rinne lupasi puheessaan, että SDP nostaa alle 1400 euroa tienaavien eläkettä 100 eurolla useamman vuoden ohjelmalla. SDP:n tällä viikolla julkistetusta varjobudjetista tuota satasta on nyt yritetty etsiä.
Ensi vuoden vaihtoehtobudjetin laskelmissa vähävaraisimpien eläkeläisten toimeentulo nousisi noin 30 euroa kuukaudessa. Se olisi sama kertakorotus kuin viime vuonna.
Rinteeltä ei saatu tiistaina ulos hohtimillakaan lisää konkretiaa uudistuksen aikataulusta. Sen verran kuitenkin, että vaalilupauksen hintalappu olisi Rinteen arvion mukaan 700 miljoonaa euroa.
Ei ihan pikkuraha, varsinkin kun puolueilla on paljon patoutuneita toiveita ja vaatimuksia seuraavaan hallitusohjelmaan. Viimeisimpänä keskusteluun on noussut muun muassa kansalaisaloitteen kautta dieselveron poisto.
– Minulla on tapana pitää lupaukset ja tämä on lupaus, jonka aion ehdottomasti yrittää pitää. En osaa sanoa, kuinka monta vuotta tämä vaatii, riippuu julkisen talouden tilasta, Rinne sanoi varjobudjetin julkaisun yhteydessä.
Veroeuroille riittää ottajia
Kannattaa kiinnittää huomiota Rinteen takaporttiin: sataseen pääsyn aikataulu riippuu siis julkisen talouden tilasta. Nyt menee vielä hyvin, mutta osa ekonomisteista näkee jo taantuman merkkejä vuoden 2020 tuntumassa.
Syntyvyys laskee, väki vanhenee ja kestävyysvaje on myös seuraavan hallituksen murheena. Veroeuroille riittää siis ottajia.
Rinne ei pääse kuitenkaan lupaustaan karkuun, ei vaalitoreilla, eikä kilpakumppaneiden kynsissä. Totisin paikka on edessä Säätytalon hallitusneuvotteluissa, jos SDP sinne pääsee. Mistä rahat eläkeläisille?
Voisikin sanoa, että höveli, eläkeläisäänestäjiä kosiskeleva vappupäivän lupaus oli Suomen kallein krapularyyppy, josta voi jäädä käteen vain pettymys eli suolainen silli.
Kirjoittaja on toimittaja.