Cocktailpalat ja muut suolaiset pikkuherkut sopivat täydellisesti vappupiknikille tai brunssille. Jos sää suosii vappuna, pakkaa perunasalaatti, suolaiset sillipatongit, kuohuva ja muut herkut koriin ja suuntaa piknikille.
Cocktail-lihapyörykät ja avokadokastike
1 rs (400 g) Pirkka naudan jauhelihaa
1 dl (50 g) Pirkka sipulikuutioita (pakaste)
1/2 rkl öljyä
1 kananmuna
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl basilikaa tai oreganoa
noin 1 dl Pirkka aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna
tai
1/2 dl kapriksia
Avokadokastike:
2 kypsää avokadoa
2 tomaattia
1/2 sipulia
1/2-1 tuoretta chilipalkoa
1/2 sitruunan mehu
1/4 tl suolaa
1-2 valkosipulinkynttä
Valuta ja hienonna aurinkokuivatut tomaatit tai kaprikset. Kypsennä sipulikuutioita mikrossa tilkassa öljyä noin minuutti.
Sekoita muna, mausteet, sipulikuutiot ja aurinkokuivatut tomaatit tai kaprikset jauhelihan joukkoon tasaiseksi taikinaksi.
Muotoile taikinasta öljytyin käsin noin 30 kappaletta pieniä lihapyöryköitä (halkaisija noin 3 cm) pellille leivinpaperin päälle. Kypsennä 225-asteen uunilämmössä noin 10 minuuttia.
Kastike: Halkaise avokadot ja poista siemenet. Koverra hedelmäliha kuorista lusikalla. Lohko tomaatit, kuori ja puolita sipuli. Halkaise chili ja poista kalvot ja siemenet. Aseta kaikki ainekset tehosekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon ja hienonna tasaiseksi. Tarjoa pyörykät lämpimänä tai kylmänä voileipäpöydässä paloiteltujen dippivihannesten ja avokadokastikkeen kanssa.
Chilipotle-perunasalaatti ja grillimakkarat
1 kg uuden sadon perunoita
1/2 tlk (à 200 g) Pirkka aurinkokuivattuja tomaatteja
2 nippusipulia
noin 1 dl aurinkokuivattujen tomaattien tölkin lientä
1/2 dl (à 320 g) Pirkka Meksikolaiskastike salsa chilpotlea
1 rkl juoksevaa hunajaa
1/2 dl Pirkka kapriksia
Lisäksi:
2 pkt (à 400 g) grillimakkaroita
Keitä pestyt perunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi noin 15 minuuttia. Kuori tarvittaessa. Kuutioi perunat.
Valmista kastike isoon kulhoon. Silppua aurinkokuivatut tomaatit ja huuhdotut sipulit kulhoon. Sekoita joukkoon tomaattitölkin lientä, salsakastiketta, hunajaa ja kaprikset. Lisääperunat ja sekoita hyvin.
Salaatti saa vetäytyä jääkaapissa 1-2 tuntia.
Grillaa makkarat. Tarjoa lisänä rapeaa leipää.
Lohi-lakkacocktailpalat
6 ruisvuokaviipaletta
3/4 dl kevytranskankermaa
1 pkt (150 g) kylmäsavustettua kirjolohta
2 rkl lakkahilloa
1/2 tl roseepippureita
Leikkaa leivistä reunat pois. Leikkaa leipäviipaleet kolmioiksi. Sivele ne ohuesti ranskankermalla.
Jaa lohiviipaleet leiville, lusikoi päälle nokareet ranskankermaa ja lakkahilloa. Ripottele pinnalle huhmaressa murskattuja roseepippureita. Tarjoa alkupalana.
Sillipatongit
1 pkt (300 g) Pirkka esipaistettuja patonkeja
1 prk (250 g) Pirkka herkkusilliä tomaattikastikkeessa
1 dl Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta
1/2 dl tilliä
Pinnalle:
1 iso tomaatti
1 dl Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta
Viillä patongit pitkittäin halki, ei kuitenkaan aivan pohjaan asti. Valuta silli ja hienonna palat.
Sekoita sillin joukkoon juustoraaste ja tilli. Levitä puolet sillitäytteestä toisen patongin viiltoon ja puolet toiselle patongille.
Leikkaa tomaatista kahdeksan viipaletta ja puolita viipaleet. Asettele tomaatinpuolikkaat patonkien päälle ja ripottele pinnalle juustoraastetta.
Paista 200-asteessa 10-15 minuuttia, kunnes juustoraaste saa hieman väriä. Leikkaa molemmat patongit kahdeksaan osaan. Koristele tuoreella tillillä.
MTV3
Kuvat: Ruokakesko Oy