Tyylikäs varaava takka on kustannustehokas lisälämmönlähde, joka pitää kotia lämpimänä jopa useiden päivien ajan.
Sähkön hinnan ja korkeiden lämmityskustannusten ollessa ajankohtainen sekä kaikkia koskettava puheenaihe, harkitaan takan hankkimista monissa kotitalouksissa tositarkoituksella.
Tulisija onkin kustannustehokas sekä tyylikäs lisälämmönlähde, jonka avulla kodin sähkölaskua voi leikata merkittävästi.
– Sanotaan, että tulisija kannattaa hankkia pahan päivän varalle. Sähkön hinnan noustessa tuo paha päivä on tullut näköpiiriin, ja ihmisten huoli talouden pärjäämisestä sekä kodin lämmittämisestä on ilmeinen, Tiilerin toimitusjohtaja Jari Seppälä sanoo.
Erityisen hyvä kodin lämmittäjä on varaava takka, joka ottaa lämpöä puun poltosta ja varastoi sitä massiiviseen runkoonsa. Se on suomalaisiin olosuhteisiin kehitetty kotimainen keksintö, joka tunnetaan ulkomaita myöten finn ovenina, suomalaisena uunina.
Muihin tulisijoihin verrattuna se on lämmitysominaisuuksiltaan oma lukunsa.
– Kamiinassa tai kiertoilmatakassa poltetun puun lämpö tulee shokkimaisesti huonetilaan, ja huone muuttuu melkein saunaksi. Kun ylimääräistä lämpöä joutuu tuulettamaan, se menee hukkaan, Seppälä kertoo.
Korkea hyötysuhde
Varaava takka kirjaimellisesti varaa poltetun puumäärän lämpöhyödyn itseensä, ja sen tehokkuutta arvioidaan muun muassa hyötysuhteella. Kyseessä on vertailukelpoinen luku, jolla mitataan, kuinka hyvin puun palamisesta saatu energia saadaan käyttöön.
Takan tehokkuutta lämmityksessä voidaan arvioida myös sillä, missä lämpötilassa puun poltosta tulleet savukaasut päätyvät piippuun. Mitä matalampi savukaasujen lämpötila on, sitä turvallisempi takka on, ja sitä paremmin se on imenyt lämmön itseensä.
– Kaminasta voi mennä jopa 500-600-asteinen ilma piippuun, varaavasta takasta parhaimmillaan alle 170-asteinen. Jokainen ymmärtänee, että 500-asteinen ilma on piipulle aikamoinen rasite kerta toisensa jälkeen, Seppälä sanoo.
Myös takan arinalla voidaan vaikuttaa sen hyötysuhteeseen ja hiukkaspäästöihin. Tiileri on kehittänyt nykyaikaisen Tiileri Arina -ratkaisun, joka korvaa perinteisen rakoarinan.
– Tiileri Arinalla päästöt saadaan leikattua kolmasosaan vanhanajan rakoarinasta. Tuolloin saadaan kaikki hyödyt irti puun poltosta, ja hyötysuhde nousee viimeisetkin pykälät.
Parhaimmillaan Tiilerin massatulitiilet, Lämpökivet sekä modernit arinaratkaisut ovat saaneet joidenkin takkamallien, esimerkiksi Aino- ja Aida -pönttöuunien ja Lauri-takan hyötysuhteen kohoamaan huikeaan 91 prosenttiin.
Varauskyky kuin puhelimen akku
Varaavia takkoja valmistetaan useista eri materiaaleista, joista Tiilerin kehittämä Lämpökivi-, massatiili- ja tulitiili muodostavat ylivertaisen yhdistelmän. Tiilitakka luovuttaa lämpöä huomattavasti pidempään kuin vuolukivestä tai tulenkestävästä betonista valmistetut elementtiuunit, eikä takkaa tarvitse lämmittää jatkuvasti.
– Kamiinassa lämpö loppuu silloin, kun liekki häviää. Varaavassa takassa varauskyvyn saa ladattua kuin puhelimen akun, jolloin kylmimpinäkin päivinä pesällisen polttaminen kerran päivässä pitää takan lämpimänä, Seppälä kertoo.
Varaavan takan lämmönvarauskyky riippuu takan massasta, ja Tiilerin painavimmissa varaavissa takkamalleissa, esimerkiksi Tytti-takkaleivinuunissa lämmönvarauskykyä on jopa 68 tuntia.
Tiilerin laajasta valikoimasta varaavia takkamalleja löytyy jokaiseen kotiin. Suurimmissa takoissa painoa on jopa 3500 kiloa, varaavista malleista kevyimpiä puolestaan ovat noin 1300 kiloa painavat pönttöuunit.
Vain mielikuvitus rajana
Takan ulkonäkö on monelle tärkeä asia, ja nykykehitys on sallinut takkamalleille huimia harppauksia myös ulkonäön suhteen. Alun perin 40-50-lukujen aikana kehitetty pönttöuuni on esimerkiksi tehnyt Tiilerillä uuden, modernimman tulemisen. Ainon ja Aidan viimeistellyn lopputuloksen kruunaa polttomaalattu kuori, jonka voi valita 12 eri väristä.
Näyttävä pönttöuuni sopii monenlaiseen tilaan, ja metallisen hormin kanssa se on helppo asentaa kotiin, jossa aiemmin ei ole ollut tulisijaa.
– Uuniin optimaalinen muoto ja rakenne sopivat pieneenkin huoneeseen, ja se saadaan vähäisellä puumäärällä lämpimäksi. Esimerkiksi Aino-pönttöuunilla on jopa yli 30 tunnin lämmönvarauskyky, ja sen hyötysuhde on 91 prosenttia, Seppälä sanoo.
Varaavan takan ulkonäköä voi muokata melko vapaasti omien mieltymysten mukaan, sillä tiilitakan alhainen pintalämpötila sallii lukuisten eri pinnoitteiden käytön – näin takka taipuu varmasti sisustukseen kuin sisustukseen.
– Pintamateriaalin valinnassa vain mielikuvitus on rajana. Pinnoitteeksi voi valita esimerkiksi laattaa, tiiltä, rappausta tai värirappausta, joten takka voi olla joko sisustuksen keskipiste tai hillitty osa huonetta.
Kannattava investointi
Kodin isoin tila sekä takan sijainti mahdollisimman keskellä taloa ovat paras paikka varaavalle takalle. Sieltä takan lämpö pääsee säteilemään koko kodin ympäristöön, ja sitä voi käyttää loistavana lisälämmönlähteenä esimerkiksi sähköpatterien rinnalla.
Takan painosta riippuen varaavalla takalla pystyy säästämään sievoisen summan kodin lämmityskustannuksissa. Esimerkkinä voidaan käyttää taloutta, jossa sähkönkulutus on 20 000 kilowattituntia vuodessa ja sähkön hinta 40 senttiä kilowattitunnilta. Esimerkkitapauksessa pönttöuunilla voi säästää jopa 1685 euroa vuodessa – suuremmalla sähkönkulutuksella ja korkeammalla sähkön hinnalla tätäkin enemmän.
– Jos sähkön hinta taas on 60 senttiä kilowattitunnilta ja kodin kulutus on 25 000 kilowattituntia vuodessa, varaavalla takalla voi säästää 3665 euroa vuodessa. Se on melkoinen säästö, Seppälä summaa.
Hän kertoo, että sähkölämmitteisessä kodissa varaava takka maksaa itsensä takaisin nopeimmillaan vain 3-4 vuodessa, joten kyseessä on kannattava investointi.
– Aurinkopaneeleihin verrattuna takaisinmaksuaika on huomattavasti nopeampi, sillä myyntipuheiden mukaan ne maksavat itsensä takaisin keskimäärin 12-14 vuodessa.
Lämpöä ja ruokaa
Varaava takan käytössä ei tarvitse odotella tuulta tai auringonpaistetta, sillä sen voi lämmittää halutessaan tai tarpeen mukaan. Seppälä kehottaa suhtautumaan muutenkin puulla lämmittämiseen liikuntana sekä harrastuksena.
– Päivittäistä poltto tarvitaan vain vuoden kylmimpinä hetkinä. Muutoin isoimmissa takoissa voi olla jopa kaksi päivää lämmitysten välillä, hän sanoo.
Uuteen taloon Seppälä suosittelee takkaleivinuunia, jossa on samassa paketissa loistava lämpö-ja ruoanlaittomahdollisuus. Leivinuunissa valmistuvat näppärästi erilaiset pataruoat, laatikot, puurot sekä vaikkapa joulukinkku.
– Tiilerin leivinuunit ovat myös täysverisiä pitsauuneja, eikä pitsan paistamiseen mene kuumassa leivinuunissa kuin pari minuuttia, Seppälä päättää.