Vastauksesi yhteen kysymykseen paljastaa, kannattaako sinua ottaa töihin – näin Elon Musk käräyttää valehtelijat työhaastattelussa

Mitä yksityiskohtaisempia kuvauksia osaat tarjota, sitä uskottavamman kuvan pystyt antamaan osaamisestasi. Tai syyttömyydestäsi.

Sähköautovalmistaja Teslaa sekä avaruusyhtiö SpaceX:ää luotsaava miljardööri Elon Musk kertoi vuonna 2014 Auto Bildille, ettei hän etsi yritystensä työntekijöiksi tietyn koulutustason henkilöitä.

– Sinulla ei tarvitse olla papereita korkeakoulusta. Ei edes lukiosta, nykyisin maailman toiseksi rikkain mies totesi tuolloin.

Se, mitä Musk arvostaa ylitse kaiken muun, on henkilön osaaminen – ja erityisesti poikkeuksellinen lahjakkuus.

– Jos henkilö on osoittanut erityistä lahjakkuutta aiemmin, on hyvin suuri todennäköisyys, että hän osoittaa sitä myös tulevaisuudessa.

Muskin vanha haastattelun lähti kiertämään kansainvälisessä mediassa uutta kierrosta alkuvuodesta. Siitä on uutisoinut nyt muun muassa brittiläinen Mirror ja yhdysvaltalainen CNBC.

Varaudu tähän kysymykseen, jos haluat tehdä vaikutuksen Elon Muskin

Mikäli painottaa rekryprosessissaan hakijan lahjakkuutta, törmää nopeasti ymmärrettävään ongelmaan.

Kuka tahansa voi nimittäin kertoa osaavansa mitä tahansa. Haastattelijan – jopa Elon Muskin itsensä – voi olla vaikea erottaa huijari todellisesta luonnonlahjakkuudesta.

Tämän myös Musk sanoo tiedostavansa.

Maailman rikkaimman ihmisen titteliä vielä hiljattain pidellyt, mutta sittemmin kakkoseksi pudonnut Musk ei ymmärrettävästi hoida omien yhtiöidensä työhaastatteluja kuin hyvin poikkeuksellisissa tapauksissa, mutta silloin kun hoitaa, on hänellä hihassaan kysymys, jonka hän vuonna 2017 paljasti kysyvänsä kandidaatilta joka kerta.

– Pyydän hakijaa kertomaan, mitkä ovat olleet hänen uransa vaikeimpia tehtäviä ja miten hän on ne ratkaissut, Musk sanoi.

– Koska ihmiset, jotka ovat oikeasti ratkaisseet ongelman, tietävät tasan tarkkaan, miten he ovat sen ratkaisseet. He osaavat kertoa pienistäkin yksityiskohdista.

Poliisikin käyttää samaa tekniikkaa

Muskin kysymys perustuu olettamukseen, että valheen voi paljastaa kysymällä mahdollisimman yksityiskohtaisia jatkokysymyksiä. Tämä on oppi, johon myös poliisin rikostutkijat nojaavat epäiltyjä kuulustellessaan.

Koska valehtelija ei halua paljastua, pyrkii tämä olemaan kertomatta informaatiota, jonka haastateltava tai poliisi voi todeta valheeksi, mikä tyypillisesti johtaa siihen, että valehtelija yrittää antaa mahdollisimman vähän tietoa, mistä johtuen hänen on vaikeampaa olla uskottava.

– Pienet yksityiskohdat ovat rikostutkimusten elinehto. Ne voivat tarjota tutkijoille faktoja tarkistettavaksi sekä silminnäkijöitä jututettaviksi, AIM-nimeä kantavaa tekniikkaa Portsmouthin yliopistossa tutkinut Cody Porter kertoi The Conversation -julkaisulle.

Tekniikan on kerrottu tehostavan valehtelijan paljastamista jopa 70 prosentilla

Lue myös:

    Uusimmat