Puhelinta ei kannata jättää kuumina kesäpäivinä suoraan auringonpaisteeseen tai kuumaan autoon, sillä laitteen akku voi vaurioitua pysyvästi. Kuumuuden vaikutuksista puhelimeen varoittavat Metro ja Sun -lehdet.
VIDEO: Näin säästät iPhonen akkua!
Varsinkin ensi viikolle on luvattu todella kovia helteitä ympäri maata, mikä varmasti ilahduttaa monia rannalle janoavia. Todella kuumasta säästä eivät kuitenkaan kaikki nauti, kuten eivät myöskään älypuhelimet.
Useimmat suomalaiset tietävät, että pakkanen ei ole hyväksi puhelimille, mutta helteellä on sama vaikutus. Liian kuumassa puhelin voi vaurioitua – jopa pysyvästi.
Yli 30 astetta voi vaurioittaa puhelinta
Puhelinten akut on suunniteltu toimimaan parhaiten tietyissä olosuhteissa. Esimerkiksi Applen iPhonet toimivat odotetusti 0–35 asteen lämpötilassa.
Jos laitteen kuitenkin jättää esimerkiksi auringossa olevaan autoon tai muuhun vastaavaan kuumaan paikkaan, voi lämpötila kohota pahimmillaan 45 asteeseen. Ja silloin puhelin voi olla ongelmissa.
LUE MYÖS: Kännykät helletestissä: Mikä luuri selviää tulikuumasta autosta?
Applen mukaan puhelimen käyttäminen kuumassa voi jopa pysyvästi vaurioittaa laitteen akunkestoa.
IPhonet lähettävät käyttäjälle ilmoituksen, kun laite on päässyt liian kuumaksi. Samalla puhelin alkaa viilentää itseään, muun muassa hidastamalla toimintojaan, himmentämällä tai pimentämällä näytön sekä huonontamalla signaalia.
Näin estät puhelimen vaurioitumisen
Jos tällainen ilmoitus hyppää iPhonen ruudulle tai muun merkkinen puhelin alkaa polttaa kädessä, kannattaa puhelin sulkea välittömästi. Vaikka puhelimen ruutu olisi jo sammunut, on koko laitteen sulkeminen silti paikallaan vaurioiden estämiseksi.
Seuraavaksi laite kannattaa siirtää viileämpään ympäristöön, kuten varjoon tai kassin suojaan ulkotiloissa.
Puhelin kannattaa käynnistää vasta sitten, kun se on viilentynyt sopivasti.
Jos puhelimen ylikuumenemisen haluaa välttää, ei laitetta kannata jättää kesällä koskaan autoon tai suoraan auringonvaloon. Myös tiettyjen ominaisuuksien, kuten sijaintitietojen ja navigoinnin, sekä lisättyä todellisuutta hyödyntävien sovellusten, kuten Pokémon Go:n ja Snapchatin, käyttöä kannattaa rajoittaa.