Tshekin Brnossa on jouduttu sulkemaan sairaala sen IT-järjestelmään kohdistuneen kyberhyökkäyksen takia, kertoi Euroopan poliisiviranomainen Europol viime viikolla. Kiireellisiä leikkauksia jouduttiin lykkäämään ja potilaita siirtämään toiseen sairaalaan.
Poliisihallituksen poliisitarkastajan Kimmo Ulkuniemen mukaan Suomessa ei ole toistaiseksi tietoa terveydenhuolto-organisaatioon koronaepidemian aikana kohdistuneista kiristysohjelmahyökkäyksistä.
Europol kertoo, että koronavirukseen liittyvää pelkoa ja varautumista on hyödynnetty myös petosrikollisuudessa. Singaporessa on paljastunut huijaus, jossa yritys myi toiselle yritykselle käsidesiä ja suojamaskeja. Tarvikkeista maksettiin 6,6 miljoonaa euroa, mutta niitä ei koskaan toimitettu.
Lue myös: Huijarit esiintyivät koronavirusmittaajina Helsingissä – yrittävät tunkeutua sisälle asuntoon
Huijarit kauppaavat myös lääkkeitä
Europolin mukaan on ilmennyt myös rikollisuutta, jossa yritetään kaupata väärennettyjä terveys- ja hygieniatuotteita sekä lääkkeitä. Maaliskuussa Europolin tukemassa operaatiossa takavarikoitiin yhteensä 34 000 väärennettyä leikkausmaskia.
Euroopan lääkevirasto on varoittanut lääkehuijauksista, joissa yritetään hyödyntää koronapelkoa. Viraston mukaan huijarit voivat väittää lääkkeiden ehkäisevän koronavirustautia tai parantavan sen.