Vanhoihin rakennuksiin kaupitellaan erilaisia kunto- ja saneeraustarkastuksia, joista tehdyt tarkastusraportit sisältävät harhaanjohtavaa ja jopa virheellistä tietoa sähköturvallisuuslain vaatimuksista.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tietoon tulleissa tapauksissa omistajille on pyritty tarkoituksenhakuisesti markkinoimaan sähkösaneerauksia esittämällä virheellistä tietoa asennusten laillisuudesta.
Vanhankin kiinteistön sähkölaitteisto voi olla riittävän turvallinen, jos se täyttää asennusajankohtansa määräykset, Tukes muistuttaa tiedotteessaan.
Tukes kehottaa kiinteistöjen omistajia valppauteen kuntotarkastuksina markkinoitujen palvelujen kanssa.
– Esimerkiksi maadoittamattomien pistorasioiden on todettu raportissa olevan laittomia, jopa käyttökiellossa olevia. Tämän jälkeen asiakkaalle on myyty sähkötöitä "laittomuuksien" korjaamiseen, ylitarkastaja Esko Iivonen Tukesista kertoo.
Kunnossapito, sijoitus ja käyttö tärkeimpiä
Turvallisuuden kannalta kunnossapito sekä sähkölaitteiden oikea sijoitus ja käyttö ovat laitteiston ikää tärkeämpiä asioita.
– Kiinteistöissä saattaa olla hyvinkin vanhoja sähköasennuksia, jotka eivät kaikilta osin vastaa uusien asennusten vaatimuksia. Vanhoja asennuksia ei kuitenkaan tarvitse muuttaa, jos ne täyttävät asennusajankohdan määräykset eikä asennusolosuhteisiin ja ympäristöön ole tullut muutoksia. Usein tarve uudistaa sähkölaitteisto liittyykin käytännön tarpeisiin, kuten pistorasioiden liian vähäiseen määrään, Iivonen sanoo.
Tukes muistuttaa, että usein palavat sulakkeet, oudosti välkkyvät valot, laitteesta kuuluva sirinä, ”palaneen käry” ja kuumalta tuntuva pistotulppa ovat merkkejä siitä, että paikalle kannattaa kutsua sähkömies.