MTV seurasi rajuilman etenemistä Suomen yli – sähköt katkesivat tuhansilta Pohjois-Karjalassa

Helteet väistyvät ja sää viilenee 2:04
Täällä rytisee: Katso viimeisin sääennuste säärintaman liikkeistä.

Suomea paahtanut hellejakso väistyy kylmän rintaman tieltä. Lännestä saapunut matalapaine väistyi maan länsiosista iltapäivään mennessä, mutta itään on annettu varoitus rajuilmasta.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Helena Laakson mukaan huomiselle voidaan kuitenkin jo ennustaa poutasäätä koko maahan.

Varoituksia rajusta ukonilmasta annettiin lauantaiksi Pohjois-Karjalaan, Pohjois-Savoon, Kainuuseen, Pohjois-Pohjanmaan itäosiin ja Itä-Lappiin. Laakso mainitsee, että näille alueille on ennustettu osuvan tuulenpuuskia, jotka voivat nopeimmillaan puhaltaa 25 metriä sekunnissa.

Otitko kuvan tai videon rajuilmasta? Lähetä se WhatsAppilla toimitukselle numeroon 040 578 5504!

Ilmatieteen laitoksen eilen julkaisemassa tiedotteessa meteorologi Nina Karusto arvioi, että sää saattaa aiheuttaa tänään Itä-Suomessa sähkökatkoja, ja puuskat voivat mahdollisesti kaataa puita. Ja näin kävikin.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa myrskyn etenemistä:

18.58: Tuulen kaatamat puut katkoneet sähköt tuhansilta Pohjois-Karjalassa

Myrsky on katkonut sähköjä usealta tuhannelta PKS Sähkönsiirron asiakkaalta Pohjois-Karjalassa, yhtiö tiedottaa. Yhtiö kertoo, että yli 20 metriä sekunnissa puhaltaneiden tuulenpuuskien kaatamat puut ovat aiheuttaneet kymmeniä keskijänniteverkon vikoja. 

 Ensimmäiset viat PKS Sähkönsiirron verkossa sattuivat puolenpäivän aikaan ja jatkuivat pitkälle iltapäivään puuskatuulien voimistuessa. Enimmillään ilman sähköä oli lähes 5000 taloutta. 

– Vikoja on ollut koko laajalla toimialueellamme. Kun lounaasta tullut ukkosrintama meni verkkoalueemme yli, sen tuomat tuulenpuuskat kaatoivat puita ja näin useita keski- ja pienjännitelinjoja meni katki, häiriöjohtajana toimiva Jukka Leppänen kertoo. 

 Tuulen kaatamat puut ovat aiheuttaneet kello 17 mennessä kaikkiaan 30 keskijänniteverkon vikaa ympäri verkkoaluetta. Viankorjaushenkilöstä ja kalustoa on viikonlopun aikana lisätty. 

– Hoidamme isot rakenneviat ensin ja sitten siirrymme pienempien vikojen korjaukseen. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että tilanne rauhoittuu iltaan mennessä, Leppänen sanoo. 

18.54: Pohjois-Karjalan pelastuslaitos: Myrskyrintama poistunut

Myrskyrintama on poistunut Pohjois-Karjalan alueelta, kertoo pelastuslaitos. Myrsky aiheutti 45 pelastustoimen tehtävää maakunnassa. 

– Pääosa tehtävistä oli puiden kaatumisia teille ja sähkölinjoille. Aiemmista vuosista poiketen pelastuslaitosta työllisti samanaikaisesti myös useampi rakennuspalo sekä ihmisen pelastustehtävä, pelastuslaitos tiedottaa. 

17.22: Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksella kiireinen päivä

Pohjois-Pohjanmaan Pelastuslaitos kertoo hoitaneensa iltapäivän aikana useita myrskyn aiheuttamia tehtäviä lähinnä Koillismaalla.

Pelastuslaitoksen mukaan eniten kaatuneet puut ovat työllistäneet Julmaölkyntien ja Kurvisentien alueella, jossa Kuusamon VPK:n henkilöstö raivasi yli kaksikymmentä tielle kaatunutta puuta. Lisäksi suurempi raivausurakka oli Pudasjärven Kuusamontiellä, jossa Pudasjärven yksiköt raivasivat useita puita vajaan kilometrin matkalta. 

– Tällä hetkellä myrskytehtäviä hoidetaan vielä Rukan VPK:n toimesta Ölkynvaarantiellä Kuusamossa ja varastopalon sammutusta Kuusamon yksiköillä Saapungin seudulla, pelastuslaitokselta tiedotetaan. 

Pelastuslaitos kertoo olleensa varautunut myrskyyn korottamalla johtamisvalmiutta. Myrskyn edetessä henkilöstöä on siirretty Taivalkoskelta Kuusamoon. 

17.16: Pohjois-Karjalassa pelastuslaitoksella useita tehtäviä

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kertoo myrskyn aiheuttaneen noin kello 14 alkaen vajaa parikymmentä tehtävää. Pääosa tehtävistä on ollut puiden kaatumisia teille ja sähkölinjoille. Tämän hetken tiedon mukaan yksi henkilö on loukkaantunut puun alle jäädessään. 

Pelastuslaitoksen mukaan Heinävedellä Kermajärvellä vene kaatui ja kaksi henkilöä joutui veden varaan. Veneilijöillä oli pelastusliivit päällä ja pelastuslaitos haki henkilöt turvaan. Henkilöt eivät loukkaantuneet tilanteessa. 

Liperissä Arvinsalmen lähistöllä veneestä loppui polttoaine ja pelastuslaitos kävi auttamassa veneilijöitä.

Pelastuslaitoksen mukaan myrsky näyttää edelleen aiheuttavan pelastuslaitokselle tehtäviä lähituntien aikana.

Erillinen varoitus Kainuuseen ja Kuusamoon

Laitos antoi iltapäivällä erillisen viranomaistiedotteen, jossa se varoittaa Kainuussa ja Kuusamossa odotettavissa olevista voimakkaista ukkospuuskista.

– Irtain omaisuus on hyvä suojata ennen tuulen voimistumista. Ukkosen aikana tulee pysytellä sisätiloissa ja ulkona ollessa varoa kaatuvia puita ja maahan pudonneita sähkölinjoja, tiedotteessa sanotaan.

– Hätänumeroon 112 ei pidä soittaa tiedustelutarkoituksessa esimerkiksi sähkökatkoista tai kaatuneista puista. Hätänumeroon soitetaan vain kiireellisissä hätätilanteissa, kun henki, terveys, omaisuus tai ympäristö on vaarassa.

Voimassa olevat varoitukset löydät täältä.

Ensi viikon alkuun ennustetaan uutta matalapainetta, johon tiedotteen mukaan niin ikään liittyy ukkosen ja rankkasateiden mahdollisuus.

Lue myös:

    Uusimmat