Varoitus syvästä energiakriisistä Venäjän hyökkäyksen takia – Sitralta neljä ohjetta Suomelle ja suomalaisille

Sitra varoittaa syvästä energiakriisistä Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen seurauksena. Sitran mukaan Suomessa ja muualla Euroopassa voi olla edessä syvä energiakriisi, jos energian hinta nousee ennennäkemättömälle tasolle tai energian saatavuuteen tulee vakavia häiriöitä.

Sitran mukaan maailman maat eivät ole ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa energia kallistuu äkillisesti tai siitä tulee pulaa. 1970-luvun öljykriisissä monia maita auttoivat energiansäästö ja turvautuminen polttoainevaihdoksiin.

Samoin tsunamin vuonna 2011 aiheuttaman Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen Japani onnistui korvaamaan arviolta noin puolet menetetystä sähköstä energiansäästön ja energiatehokkuustoimien avulla.

– Esimerkit osoittavat, että lyhyellä aikavälillä valtiot voivat leikata energiankulutustaan paljon ja nopeasti. Samalla tarvitaan panostuksia omaan, puhtaaseen energiantuotantoon ja uuden teknologian käyttöönottoon, johtaja Mari Pantsar sanoo Sitran tiedotteessa.

Varautumista vahvistettava

Sitra esittää tiistaina julkaisemassaan työpaperissa neljä ehdotusta syvässä energiakriisissä pärjäämiseksi.

Sitran mukaan Suomessa pitäisi vahvistaa ennakointia, varautumista ja keskustelua tulevaisuuden mahdollisista kehityskuluista.

– Varautumiseen panostettu aika ja resurssit maksavat itsensä takaisin kriisin hetkellä, Sitrassa arvioidaan.

Toiseksi Suomessa pitäisi panostaa energiansäästöön ja energiatehokkuuteen osana varautumista.

– Vapaaehtoisuuteen perustuvia toimia kannattaa edistää myös siinä tilanteessa, että vakavalta kriisiltä vältytään, työpaperissa painotetaan.

Kolmanneksi Suomessa pitäisi merkittävästi vähentää venäläisen energian käyttöä. Keskeisiä ratkaisuja olisivat Sitran mukaan esimerkiksi kestävän uusiutuvan energian rakentamisen nopeuttaminen ja öljy- ja kaasulämmityksestä irtaantuminen nykyistä ripeämmin.

Neljänneksi Suomessa on tuettava pitkän aikavälin energiasiirtymää ja turvattava ekologinen kokonaiskestävyys.

– Esimerkiksi panostukset merituulivoimaan, polttoon perustumattoman kaukolämmön tuotantoon ja synteettisiin polttoaineisiin ovat samalla investointeja tulevaisuuteen, työpaperissa kirjoitetaan. 

Lue myös:

    Uusimmat