Vartalotyyppi voi suojata "hiljaiselta tappajalta" – uusi tutkimus vahvistaa, että rasvan sijainti ratkaisee

1:36img
Tällaisia ovat aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet.
Julkaistu 16.09.2020 08:15

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa, että niin sanottu päärynävartalo voi jopa pienentää riskiä kohonneeseen verenpaineeseen. Kyseessä ei ole ensimmäinen tutkimus, jossa on saatu viitteitä siitä, että kehoon kertyneen rasvan määrän lisäksi terveyden kannalta olennaista on se, minne rasva on jämähtänyt.

Vyötärölle kertyneen rasvan tiedetään olevan vaaraksi terveydelle, mutta samaa ei voi sanoa jalkoihin kertyneestä rasvasta. Rutgers-yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että ihmisillä, joiden jaloissa on paljon rasvaa, on harvemmin kohonnutta verenpainetta kuin ihmisillä, joiden jaloissa on vähemmän rasvaa. 

– Jos sinulla on rasvaa jalkojesi ympärillä, se ei todennäköisesti ole huono asia ja voi jopa suojata kohonneelta verenpaineelta, päätutkija ja neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Aayush Visaria sanoo tiedotteessa.

Korkea verenpaine lisää sydänsairauksien, kuten valtimotaudin ja sydämen vajaatoiminnan riskiä. Valtimotauti puolestaan voi aiheuttaa sydän- ja aivoinfarkteja. Kohonnutta verenpainetta kutsutaan joskus "hiljaiseksi tappajaksi", sillä se ei aina anna mitään merkkejä itsestään.

Lue myös: Kerta viikossa tätä treeniä ehkäisee korkeaa verenpainetta – voi auttaa myös diabetekseen

Jalkojen rasvalla suurempi vaikutus alapaineeseen

Yhdysvaltain sydänyhdistyksen tapaamisessa esitellyt löydökset perustuvat 6000 keski-iältään 37-vuotiaan amerikkalaisen aineistoon. Heistä puolet oli naisia ja neljännes kärsi kohonneesta verenpaineesta. Rasvakudoksen sijainti selvitettiin röntgenkuvauksissa. 

Ihmiset, joiden jaloissa oli korkea rasvaprosentti, sairastuivat 61 prosenttia epätodennäköisemmin verenpainetautiin kuin ihmiset, joiden jaloissa oli vain vähän rasvaa. Diastolisen verenpaineen eli ”alapaineen” kohdalla riski oli 53 prosenttia pienempi ja systolisen verenpaineen eli ”yläpaineen” kohdalla 39 prosenttia pienempi.

Verenpainetaso on koholla, kun paine on 140/90. Suurempi luku merkitsee systolista verenpainetta, joka ilmoittaa valtimoiden sisällä olevan paineen sydämen supistuksen aikana. Pienempi luku on diastolinen verenpaine, joka kertoo paineen sydämen lepovaiheen aikana.

Yhteys jalkoihin kerääntyneen rasvan ja pienempien verenpaineriskien välillä havaittiin silloinkin, kun muut verenpaineeseen vaikuttavat tekijät – kuten ikä, sukupuoli, tupakointi, alkoholin käyttö, kolesterolitasot ja vyötärölle kertynyt rasva – otettiin huomioon. Tällöin yhteys oli kuitenkin heikompi.

Tiedotteessa tutkijat toteavat löydöstensä lisäävän näyttöä siitä, että rasvan määrän lisäksi huomioon tulisi ottaa se, missä kohtaa kehoa rasvakudos sijaitsee.

Rasvan sijainnilla merkitystä terveyden kannalta

Tulokset pitää varmistaa laajemmissa tutkimuksissa. Rasvan sijainnilla on kuitenkin havaittu olevan merkitystä terveyden kannalta aiemminkin.

Vuonna 2019 tutkijat huomasivat, että niin sanottu päärynävartalo, jossa rasvaa kertyy reisiin ja takapuolen alueelle, ei lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Toisin oli niin sanotun omenavartalon kohdalla, jossa rasva kertyy keskivartaloon. Vyötärölihavuus altistaa verenpaineen kohoamiselle.

Valitettavasti ihminen ei voi juuri vaikuttaa siihen, mihin hänen rasvansa kertyy. Naisilla rasva jämähtää todennäköisemmin jalkoihin ja lantiolle, miehillä taas keskivartaloon. Ruotsalaistutkijat ovat havainneet, että geenit vaikuttavat erityisesti siihen, minne rasva kerääntyy naisilla

Perimä vaikuttaa jonkin verran myös riskiin sairastua verenpainetautiin, mutta suurin osa niistä johtuu elintavoista. Muun muassa tupakointi, lihavuus, runsas suolan ja lakritsituotteiden käyttö, vähäinen liikkuminen, runsas alkoholin käyttö sekä stressi kohottavat verenpainetta.

Lue myös: Hätkähdyttävä tieto: Lähes kaikki suomalaiset syövät liikaa suolaa – näistä elintarvikkeista saadaan suurimmat suolamäärät

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Eurek Alert Science News, New York Post, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi