Missä rasvasi sijaitsee? Vastaus vaikuttaa terveyteesi – "päärynän mallisessa" vartalossa yllättävä etu

Niin sanottu päärynävartalo, jossa rasva kertyy reisiin ja takapuolen alueelle, vaikutti tutkimuksessa olevan terveydelle parempi vaihtoehto.

Rasvan sijainti kehossa on merkityksellistä terveysongelmien kannalta. Tähän tulokseen tuli tutkimus, jossa seurattiin yli 2500 naista yli 18 vuoden ajan. Naiset olivat 50–79-vuotiaita ja painoindeksitaulukon mukaan normaalipainoisia.

Tutkimusta varten naisten vyötäröiden ja reisien rasvan määrä mitattiin ja mittaustulokset luokiteltiin matalimmasta korkeimpaan, kertoo CNN.

Koko kehon rasvapitoisuudella ei niin suurta merkitystä kuin alavartalon rasvalla

Naisista 202 sai tutkimusaikana sydänkohtauksen tai muun sydäntaudin aiheuttaman terveysongelman. 105 naista koki halvauksen ja 16 naista koki molemmat.

Tutkijoiden mukaan koko kehon rasvapitoisuudella ei ollut merkitystä sydän- ja verisuonitaudin kannalta, mutta alavartalon rasvalla oli. Jos naisella oli paljon rasvaa vartalonsa alueella ja vähän rasvaa jalkojen alueella, hänen riskinsä sairastua sydän- ja verisuonitautiin nousi kolminkertaiseksi verrattuna naisiin, joilla oli paljon rasvaa jaloissaan mutta vähän muualla.

Tulos piti, vaikka muut riskitekijät, kuten tupakointi, otettiin huomioon.

Päärynävartalossa oli etuja

Niin sanottu päärynävartalo, jossa rasva kertyy reisiin ja takapuolen alueelle, vaikuttikin olevan terveydelle parempi vaihtoehto kuin niin sanottu omenavartalo, jossa rasva kertyy keskivartaloon.

Tutkijoiden mukaan vahvin sydän- ja verisuonitautien ennustaja onkin kehon rasva, ei korkea painoindeksi.

Painoindeksin toimivuutta on kritisoitu

Tutkijat huomauttavat, että vaikka ylipaino on yhdistetty riskiin valtimonrasvoittumistaudista, hyvin alhaista painoa ei puolestaan ole yhdistetty vähentyneeseen tautiriskiin.

– Ihmisillä, joilla on sama painoindeksi, voi olla huomattavia eroja kehon rasvan määrässä ja sijainnissa kehossa, ja siksi vaihtelevia terveysriskejä, tutkijat huomauttavat.

Painoindeksiä onkin kritisoitu siitä, ettei se kerro kehon koostumuksesta mitään.

– Eivät kaikki ylipainoiset kehitä aikaista valtimonrasvoittumistautia, ja vaihtelu sydän- ja verisuoniriskien osalta on huomattavaa jopa sellaisissa yksilöissä, joiden painoindeksi on normaali, tutkimusta analysoineet Matthias Blüher ja Ulrich Laufs Leipzigin yliopistosta kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat