Vasemmisto aikoo esittää epäluottamusta sisäministeri Mari Rantaselle: "Ei ole antanut uskottavaa selvitystä"

Vasemmistoliitto aikoo esittää epäluottamusta sisäministeri Mari Rantaselle (ps.).

Vasemmistoliiton mukaan sisäministeri Rantanen ei ole antanut uskottavaa selitystä toiminnastaan kiintiöpakolaisasiassa.

– Vaikuttaa siltä, että sisäministeri ei ole puhunut totta sanoessaan, ettei uskonto ole ollut pakolaiskiintiön valitsemisperusteena. Mediassa julkaistun asiakirjan ja yhdenvertaisuusvaltuutetun kertoman perusteella vaikuttaa selvältä, että sisäministeriön poliittinen johto on pyrkinyt suosimaan pakolaiskiintiössä kristittyjä muita uskontokuntia edustavien pakolaisten sijaan, vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela sanoo tiedotteessa.

Hallituksen ministerityöryhmä linjaa vuosittain, mistä lähtömaista Suomi valitsee kiintiöpakolaisia ja millä kansalaisuuksilla. Lisäksi usein päätetään tarkemmista painopisteistä eri ryhmille.

Sisäministeri Rantanen kiisti viime viikolla MTV:n Huomenta Suomessa, että pakolaisvalintoja tehtäisiin uskontoon perustuen. 

– Emme tee valintoja uskontoon perustuen. Kaikki kiintiöpakolaiset ovat UNHCR:n määrittelemiä, pakolaisstatuksella olevia henkilöitä. Se tekee jokaiselle maalle ehdotuksen, mistä maista pitäisi ottaa ja sitten kukin maa, niin kuin Suomikin, tekee sitä harkintaa, että minkälaisia painotuksia tehdään, Rantanen totesi.

Rantanen sanoi, että "uskonto on yksi vainon peruste, mutta se ei ole peruste tehdä valintaa kiintiöpakolaisissa".

Sisäministeriön selvityksen mukaan Suomi olisi kuitenkin halunnut tänä vuonna painottaa pakolaisvalintaa osin uskonnon perusteella, mutta tavoite ei toteutunut.

Syyrialaisten pakolaisten valinnassa olisi haluttu painottaa ryhmän sisäisiin uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluvia, jotka Syyriassa ovat muun muassa kristittyjä. 

Tavoite ei toteutunut, koska uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluvia ei ollut YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n ehdottamassa joukossa.

Vasemmistoliiton mielestä Rantanen ei ole antanut uskottavaa selitystä toiminnastaan.

– Tässä on kyse ministerin aktiivisista toimista, joilla on pyritty vaikuttamaan päätöksiin. Kaiken huipuksi ministeri on julkisuudessa toistuvasti kieltänyt toimineensa näin, vaikka asiakirjat osoittavat muuta. Koska ministeri ei ole antanut uskottavaa selvitystä toiminnastaan, tulemme esittämään epäluottamusta sisäministeri Mari Rantaselle, Koskela sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat