Vasemmistoliitto ehdottaa "elvytysseteliä" kaikille suomalaisille palvelualojen tukemiseen – yritystukia kehitetään

Vasemmistoliitto ehdottaa koronakriisiin yhtenä elvytyskeinona kaikille suomalaisille jaettavaa "elvytysseteliä", kertoi puolueen puheenjohtaja Li Andersson vappupuheessaan.

"Seteli" voisi olla esimerkiksi sadan euron suuruinen, ja sitä voisi hyödyntää kulttuuri- ja palvelualoilla, esimerkiksi ravintoloissa, keikkapaikoilla, parturi-kampaamoissa ja kivijalkaliikkeissä.

– Tämä olisi kaikki suomalaiset huomioiva tapa vauhdittaa palvelualojen elpymistä siinä vaiheessa, kun rajoitustoimia voidaan laajemmin purkaa, Andersson perustelee.

Itse yrityksille jaettavia tukia kehitetään Anderssonin mukaan vastaamaan paremmin koronakriisistä kärsivien yritysten tarpeita. Tämän osana tuet on rajattava pois suuria osinkoja maksavilta tai veroparatiiseja hyödyntäviltä yrityksiltä. Aiemmin tänään samaa on vaatinut vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo.

– Näin ovat linjanneet myös muut pohjoismaiset hyvinvointivaltiot kuten Tanska, Andersson sanoi.

Vasemmistoliitto ei hyväksy leikkauksia

Andersson kiisti, että hallitus olisi aikeissa lähteä leikkausten tielle koronakriisin vuoksi. Tämä olisi Anderssonin mukaan varmin tapa syventää kriisiä. Hänen mukaansa leikkauslistojen laatiminen olisi ristiriidassa kotimaisen kysynnän vauhdittamisen ja konkurssiaallon välttämisen kanssa.

Opetusministeri myös pitää kiinni oppivelvollisuusiän nostamisesta 18 ikävuoteen. Asiasta lähti lakiesitys puolentoista kuukauden mittaiselle lausuntokierrokselle eilen.

– Nuoriin ja oppimiseen panostaminen on päinvastoin aina palvellut tätä maata ja sen asukkaita, sen tasa-arvoa, hyvinvointia ja kasvua, Andersson sanoi.

Andersson pitää myös laajemmin kiinni hallitusohjelman periaatteista. Hänen mukaansa koronakriisi on osoittanut yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevien haavoittuvaisen aseman.

Esimerkeiksi hän nostaa työpaikkojen menetykset sekä kouluruokailun tai ruoka-avun pysähtymisen.

–  Hallitusohjelman kantava ajatus sosiaalisesta, ekologisesta ja taloudellisesta kestävyydestä on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan.

Lue myös:

    Uusimmat