Vasemmistoliitto "ehdottomasti mukana" SDP:n väläyttämässä välikysymyksessä: "Hallitus on tekemässä erittäin kalliin virheen"

1:02img
Julkaistu 08.02.2024 06:15
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Vasemmistoliitto aikoo lähteä mukaan väläyteltyyn työmarkkinavälikysymykseen, sanoo puheenjohtaja Li Andersson.

Oppositiopuolue SDP on ilmoittanut jättävänsä välikysymyksen, jos hallitus ei peru työmarkkinauudistuksiaan, ja aloita neuvotteluja työmarkkinaosapuolten kanssa.

Vasemmistoliitto lähtee tarvittaessa mukaan välikysymykseen.

– Olemme ehdottomasti mukana tässä välikysymyksessä. Pidän työmarkkinapolitiikkaa tämän kevään tärkeimpänä asiana suomalaisessa politiikassa ja yhteiskunnassa. Hallitus on tekemässä erittäin vakavan ja kalliin virheen, joka tulee aiheuttamaan työelämään ja työmarkkinoille seurauksia, joiden korjaamiseen menee erittäin pitkään, sanoo puheenjohtaja Li Andersson. Andersson vieraili MTV:n Vaalistudio -lähetyksessä, jossa puitiin myös presidentin roolia työmarkkinakiistoihin puuttumisessa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman on sanonut puolueen jättävän välikysymyksen istuntokauden alussa, jos hallitus ei "tarkista linjaansa". Linjan tarkistaminen tarkoittaisi Lindtmanin mukaan työmarkkinauudistusten perumista ja neuvotteluja työmarkkinaosapuolten kanssa. Lindtman ei ole täsmentänyt, mitä työmarkkinamuutoksia vaatimukset tarkalleen koskevat.

Anderssonin mukaan virallista päätöstä välikysymyksestä ei vielä ole tehty.

– Tässä on kyse siitä, että jos hallitus ei osoita halukkuutta neuvotella työntekijä- ja työnantajajärjestöjen kanssa työmarkkinakokonaisuudesta, niin silloin välikysymys pitää jättää. Tarkempaa aikataulua ei ole, koska se riippuu siitä, miten hallitus toimii.

PS-Mäkelä: "Olisi vähintään kohtuullista..."

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jani Mäkelä pitää hyvänä, että työmarkkinapoliittiset kiistat ratkottaisiin eduskunnassa, eikä poliittisilla lakoilla.

– Jos oppositio tekee välikysymyksen tästä asiasta, niin olisi vähintään kohtuullista, että liitot vetäisivät pois lakkoaikeensa. Poliittiset lakot vahingoittaisivat Suomen työllisyyttä, teollisuutta ja kilpailukykyä poliittisilla lakoilla. Poliittiset kiistat tulisi käydä siellä, missä kuuluukin, eli eduskunnassa. 

Ensi viikolla edessä ovat muun muassa Sähköliiton poliittiset työnseisaukset Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimaloissa sekä useissa vesivoimalaitoksissa. Myös Palvelualojen ammattiliitto (PAM) järjestää kolmipäiväisen poliittisen lakon ensi viikolla. 

Lue lisää: Nouseeko sähkön hinta lakkojen takia?

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka