Kierrokset nousevat: Sdp esittää potkuja työministeri Satoselle ja keskiviikkona voidaan kuulla uusista lakoista

Suurimman oppositiopuolueen eli Sdp:n eduskuntaryhmä päätti tänään esittää työministeri Arto Satoselle (kok). epäluottamusta. Keskiviikkona joukko SAK:n suuria ammattiliittoja kertoo ”työmarkkinatoimista”. Työmarkkinakiistat eivät ole näin ollen jäähtymässä.

Kansanedustaja ja Sdp:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen esitti epäluottamusta työministeri Arto Satoselle tänään eduskunnassa, kun käsittelyssä oli poliittisia lakkoja ja tukilakkoja rajaava lakiesitys.

Sdp perustelee epäluottamusesitystä sillä, että Satonen olisi antanut eduskunnalle väärää tietoa Ruotsin poliittisten lakkojen enimmäiskeston suhteen.

Jupakan ytimessä on se, voiko poliittinen lakko kestää Ruotsissa vain 1-2 tuntia, kuten Satonen on todennut.

Julkisuudessa on esitetty erilaisia arvioita siitä, kuinka pitkään poliittiset lakot voisivat Ruotsissa jatkua.

Sdp on julmistunut nyt siitä, ettei Satonen ole korjannut sanomisiaan.

– Vaikka virhe on selvästi osoitettu, työministeri ei ole muuttanut toimintaansa tai perunut puheitaan. 

– Näin ollen voidaan todeta, että koko hallituksen rakennelma ja työministerin väitteisiin perustuva lakko-oikeuden rajoittaminen on rakennettu joko tietoisesti tai heikosta valmistelusta johtuen virheelliselle perustalle, kansanedustaja Mäkynen puhui eduskunnassa.

– Ministeri Satonen on eduskunnan edessä antanut väärää tietoa, ja myöhemmin toistanut tätä virheellistä väitettä sen sijaan, että olisi korjannut sen tai pahoitellut. Tämän vuoksi Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä katsoo, ettei ministeri Satonen ole eduskunnan luottamuksen arvoinen, Mäkynen jatkoi.

Satonen valmis pyytämään anteeksi

Satonen sanoi tänään eduskunnassa pyytävänsä anteeksi, jos hänen kertomansa osoitetaan vääräksi.

Työministeri toivoi eduskunnan kuulevan esimerkiksi Ruotsin sovittelutoimiston päälakimies Per Ewaldssonia siitä, kuinka pitkään poliittiset lakot voivat Ruotsissa jatkua.

– Tämähän on osittain akateeminen keskustelu, koska nyt me keskustellaan siitä, että jos Ruotsissa olisi laittomia lakkoja, niin kuinka kauan ne saisivat kestää. Minä ehdottaisin, jotta tähän asiaan saataisiin lopullinen selvyys, että työelämä- ja tasa-arvovaliokunta kuulisi Ruotsin valtakunnansovittelijan päälakimiestäPer Ewaldssonia. Hän varmaan tämän asian tietää, Satonen puhui eduskunnassa.

Työministeri viittasi Ewaldssonin Kauppalehdelle antamaan haastatteluun, jossa hän sanoi aikarajan olevan olemassa.

– Onko hän vielä samaa mieltä, kuin mitä hän sanoi Kauppalehdessä, että poliittinen lakko-oikeus on käytännössä rajoitettu muutamaan tuntiin ja julkisella sektorilla sitä ei ole ollenkaan. Jos selviää, että tämä Ewaldssonin antama tieto, jonka hän on Kauppalehdelle sanonut, on väärä, niin minä lupaan pyytää anteeksi omaa menettelyäni, Satonen korosti.

Eduskunta käsittelee Satosen epäluottamuslausetta todennäköisesti lähiviikkojen aikana.

Tuleeko keskiviikkona lakkouutisia?

SAK järjestää keskiviikkona tiedotustilaisuuden kello 10 aamupäivällä, jossa kerrotaan ”työmarkkinatoimista”.

Paikalla on SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan lisäksi puheenjohtaja Teollisuusliitosta, Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitosta, Sähköliitosta sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitosta.

Aiemmin syksyllä ja erityisesti keväällä vastaavanlaiset tiedotustilaisuudet ovat enteilleet uusia poliittisia työtaisteluita, joilla vastustetaan hallituksen työmarkkinauudistuksia. Uudistuksiin kuuluu muun muassa poliittisten lakkojen rajaaminen vuorokauden mittaisiksi.

Maaseudun tulevaisuus ja Helsingin Sanomat ovat kertoneet valmisteilla olevan neljä päivää kestävä lakko ensi ja sitä seuraavan viikon ajalle.

Kyseisten ammattiliittojen lakot voisivat pysäyttää esimerkiksi teollisuusyritysten, bussi- ja junaliikenteen, tavarakuljetusten, satamien, voimalaitosten ja päiväkotien toimintaa.

Lue myös:

    Uusimmat