Tässä on Tanskan uusi kruununprinssi Christian – erittäin yksityistä elämää viettäneen 18-vuotiaan elämä muuttuu tänään täysin

Ketjussa polttanut, räväkkä taiteilija – tämä kaikki pitää tietää vallasta luopuvasta Tanskan kuningattaresta 11:14
Ketjussa polttanut, räväkkä taiteilija – nämä faktat täytyy tietää kruunusta luopuvasta Tanskan kuningatar Margareetasta

18-vuotiaan prinssi Christianin elämä muuttuu Tanskassa peruuttamattomasti sunnuntaina 14. tammikuuta, jolloin kuningatar Margareeta luopuu vallasta ja Christianin vanhemmista prinssi Frederikista ja prinsessa Marysta tulee kuningas Frederik X ja kuningatar Mary.

Sunnuntaina 14. tammikuuta Tanskassa tehdään historiaa, kun 83-vuotias kuningatar Margareeta  luopuu vallasta päivälleen 52 vuotta sen jälkeen, kun hänestä itsestään tuli monarkki. Margareetan seuraajaksi valtaistuimelle nousee hänen vanhempi poikansa prinssi Frederik, 55, jonka puolisosta prinsessa Marysta, 51, tulee puolestaan kuningatar. 

Vaikka historiallisena päivänä päähuomio on uudessa kuningasparissa, parrasvaloissa on myös heidän vanhin lapsensa: 18-vuotias prinssi Christian, josta tulee Tanskan seuraava kruununprinssi isänsä jälkeen. 

Muutos tittelissä muuttaa nuoren prinssin elämää valtavasti. Yksi suurista muutoksista tulee olemaan varmasti se, että jatkossa Christiania tullaan varmasti näkemään paljon enemmän julkisuudessa, sillä hän tulee enenevissä määrin suorittamaan enemmän kuninkaallisia velvollisuuksiaan.

– Mikään ei tule olemaan enää normaalia prinssi Christianille, kuninkaallinen kirjeenvaihtaja Cecilie Nielsen arvioi.  

– Hän tulee olemaan kruununperimysjärjestyksessä ensimmäisenä ja se henkilö, joka ensisijaisesti sijaistaa hänen isäänsä, jos tämä on estynyt, joten hän on todella paljon lähempänä etulinjaa. 

Pikkuprinssi yhdisti kaksi kansaa

Vuonna 2005 syntynyt Christian on vanhin prinssi Frederikin ja prinsessa Maryn neljästä lapsesta. Nuorempia sisaruksia ovat 16-vuotias prinsessa Isabella sekä 13-vuotiaat kaksoset prinssi Vincent ja prinsessa Josephine.

Christianin syntymä oli vuonna 2005 kansanjuhlan aihe sekä Tanskassa, että hänen äitinsä kotimaassa Australiassa. Pienen prinssin nimen valintaan vanhempien ei tarvinnut juuri käyttää pohdinta-aikaa, sillä Frederik ja Mary päättivät noudattaa perinnettä, jonka mukaan joka toinen Tanskan kuningas on ollut joko Frederik tai Christian. Valinta ei siis ollut vaikea. 

Ensimmäistä kertaa Christian nähtiin edustamassa kuninkaallisessa tehtävässä kuusivuotiaana isoäitinsä kuningatar Margareetan rinnalla. Suloinen, hämmästyttävän paljon vanhempiaan muistuttanut pikkuprinssi sulatti sydämiä niin Tanskassa kuin ulkomailla. 

Tällä hetkellä Christian opiskelee Gentoften Ordrup Gymnasium -lukiossa viimeistä vuotta. Täysi-ikäisyyttään prinssi juhlisti lokakuussa näyttävällä juhlaillallisella, jonne oli kutsuttu muun muassa muiden maiden nuoria kuninkaallisia. 

Kuningatar Margareeta antoi lapsenlapselleen syntymäpäivälahjaksi erityisen kunnianosoituksen, sillä hän nimitti Christianin elefanttiritarikunnan jäseneksi. Kyseessä on Tanskan vanhin sekä arvokkain ansiomerkkiritarikunta, jonka jäseneksi monet eivät pääse – vaikka tällä hetkellä uumoillaan, soisiko tuleva kuningas Frederik myös muille lapsilleen saman kunnian. 

Christianin vanhemmat Frederik ja Mary ovat halunneet tarjota lapsilleen mahdollisimman normaalin elämän. Christian olikin ensimmäinen tanskalaisen kuninkaallisen perheen jäsen, joka on käynyt kunnallista päiväkotia. Tuleva kruununprinssi, kuten hänen muutkin sisaruksensa, ovat käyneet kaikki pääasiassa julkisia kouluja. 

Vuoden ajan Christian kävi myös yksityistä Herlufsholmin sisäoppilaitosta. Prinssin yhä käydessä kyseistä koulua oppilaitos joutui kuitenkin kohun silmään, kun tanskalaisella TV2-kanavalla esitetyn dokumentin myötä tuli ilmi, että tanskalaisten eliittiperheiden suosimassa koulussa esiintyi paljon kiusaamista ja jopa häirintää. 

Vanhempiensa harkinnan jälkeen Christian vaihtoi koulua kohun myötä kunnalliseen lukioon, jossa opiskelee tällä hetkellä viimeistä vuotta. 

Suojattua elämää

Frederik ja Mary halusivat pitää Christianin elämän varsin yksityisenä kun tämä oli vielä alaikäinen. 

Christianin tiedetään kuitenkin olevan vannoutunut urheilun ystävä sekä varsin "tyypillinen teini" jolle ystävät ja heidän kanssaan vietetty aika ja nuoruuden kokemusten kerääminen ovat tärkeitä. 

Prinssin mielilajeja ovat muun muassa tennis, purjehdus, lasketteleminen sekä jalkapallo, joka on erityisen lähellä tämän sydäntä. Christian onkin bongattu useaan otteeseen sekä fanittamansa FC Copenhagenin että Tanskan jalkapallomaajoukkueen otteluissa. Lisäksi Christian on kiinnostunut e-urheilusta ja kutsuikin 18-vuotissyntymäpäivilleen useita ammattipelaajia.

Täytettyään 18 vuotta Christian allekirjoitti niin sanotun "juhlallisen julistuksen perustuslain noudattamisesta" valtioneuvoston kokouksessa, johon osallistuivat Tanskan hallitus sekä kuningatar Margareeta. Allekirjoitus virallisti Christianin roolin kuninkaallisen perheen aktiivisena, työtä tekevänä jäsenenä, joka voi toimia isänsä sijaisena jos tämä on estynyt. 

– Olen ylpeä siitä, että saan palvella maatani, Christian totesi syntymäpäiväillallisillaan lokakuussa. 

– Tulen antamaan kaikkeni ja oppimaan kaiken, mitä voin. 

Christian lupasi myös täyttä omistautumista tehtävälleen, vaikkei aina voisi olla täydellinen.

Kuningatar Margareetan kerrotaan olevan äärimmäisen ylpeä lapsenlapsestaan – viimeksi monarkki mainitsi asiasta julkisesti uudenvuodenpuheessaan, jossa kertoi luopuvansa kruunusta.

– Hänen isoäitinsä on ylpeä hänestä. Prinssi Christian kertoi asian siten, kuten se on. 

– Tänä päivänä nuoret uskaltavat näyttää, että välillä voi olla pulaa itseluottamuksessa. Tämä avoimuus on voima, jota voimme ihailla ja mistä voimme saada inspiraatiota.

Vielä ei ole tietoa siitä, alkaako prinssi Christian suorittaa välittömästi uuden tittelinsä myötä enemmän kruununprinssin rooliin kuuluvia tehtäviä julkisuudessa. Christianin 18-vuotissyntymäpäivän aikaan Tanskan hovi nimittäin ilmoitti, että prinssin ykkösprioriteetti tulevan vuoden aikana olisi saattaa loppuun toisen asteen koulutus ja valmistua lukiosta. 

On myös mahdollista, että uusien velvollisuuksien myötä Christian alkaa saamaan tuntuvaa "kuninkaallista avustusta" eli kansankielisesti varsin hyvää palkkaa, jos ja kun hän alkaa suorittaa kuninkaallisen tehtäviä. 

Monet asiat Christianin elämän lähivuosien aikana ovat kuitenkin yhä auki. Nuoren prinssin suunnitelmat lukion jälkeen ovat vielä pysyneet yksityisenä. Vanhempiensa tavoin Christian saattaa mennä joko yliopistoon tai isänsä jalanjäljissä suunnata armeijaan. 

Lue myös:

    Uusimmat