Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, kuinka tärkeää on havaita PBC-niminen sairaus ajoissa.
Vaivaako jatkuva väsymys? Munuais- ja maksaliitto muistuttaa tiedotteessaan sairaudesta, jonka yleisin oire väsymys on.
Primaari biliaari kolangiitti eli PBC on tulehduksellinen maksasairaus. Tietoisuutta sairaudesta levitetään Maailman PBC-päivänä sunnuntaina 10.9.
Munuais- ja maksaliitto huomauttaa, että PBC on tärkeää todeta ajoissa, jotta sen etenemistä voitaisiin hidastaa.
Sairaus aiheuttaa sappiteiden vaurioitumiseen johtavan tulehdusreaktion. Kun sairaus etenee, maksasolukko tuhoutuu ja korvautuu sidekudoksella. Tämä voi ajan kuluessa johtaa maksakirroosiin, joka voi vaatia maksansiirtoa. Munuais- ja maksaliiton mukaan sairaus kuitenkin johtaa nykyään enää vain harvoin siihen pisteeseen.
PBC etenee yleensä hitaasti.
Lue myös: Tutkimus: Tällaiset juomat voivat lisätä riskiä sairastua maksasyöpään
Mitkä ovat PBC:n oireet?
PBC on harvinainen sairaus, ja yleisin 40–60-vuotiailla naisilla, joita sairastuneista on jopa 90 prosenttia. Suomessa todetaan vuosittain 30–50 uutta sairaustapausta.
Terveyskirjaston mukaan PBC ei alkuun aiheuta mitään oireita, ja se saatetaankin havaita sattumalta muiden kokeiden yhteydessä.
Munuais-ja maksaliitto muistuttaa, että yleisin PBC:n oire on väsymys, joka on alati läsnä. Väsymykseen ei auta lepääminen eikä nukkuminen, ja unenlaatu voi olla rikkonaista.
Mistä väsymys voi johtua?
Väsymys on yleinen oire, joka voi johtua monesta eri asiasta. Terveyskirjaston mukaan väsymys voi olla esimerkiksi masennuksen, kroonisen väsymysoireyhtymän tai jonkin tulehdussairauden oire.
On hyvä muistaa, että väsymys voi olla seurausta myös omista elintavoista.
Tutkimuksiin on syytä hakeutua, jos
- väsymystä on ilman elintapoihin, kuten vähäiseen liikuntaan, alkoholin käyttöön tai liian lyhyisiin yöuniin, liittyvää ilmeistä syytä
- väsymystä on pitkistä yöunista huolimatta
- nukahtelet päivällä
- väsymyksen ohella on muita oireita, kuten laihtumista, kuumetta tai vatsakipuja
Lähde: Terveyskirjasto
Kun sairaus jatkuu, suurimmalla osalla sairastuneista on uupumusta, joka häiritsee elämää. Puolella sairastuneista on kutinaa, joka kymmenellä prosentilla se on jopa sietämätöntä. Sairauteen voi liittyä myös niveloireita sekä suun ja silmien kuivumista.
Ulospäin PBC ei näy, mutta sen oireet voivat vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun. Moni saattaa sinnitellä työelämässä, vaikka voimat eivät riittäisi.
– Usein ajatellaan, että kaikki maksasairaudet johtuvat alkoholista, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Monet maksasairauteen sairastuneet joutuvatkin kohtaamaan kohtuuttomia ennakkoluuloja sairautensa takia, sanoo Tarja Teitto-Tuckett Munuais- ja maksaliiton maksa-asiantuntija tiedotteessa.
Lue myös: Nämä vatsaoireet voivat kertoa, että maksassasi on jotain häikkää
Mistä PBC johtuu?
Munuais- ja maksaliitto kertoo tiedotteessaan, että PBC:n taustalla on geneettinen alttius sairausta. Epäillään myös, että sairastumisen voisi laukaista ympäristön kemiallinen ärsytys, esimerkiksi tupakointi, hiusvärit, kynsilakka, pesuaineet tai asuinympäistö.
Lisäksi autoimmuunisairaudet tai toistuvat virtsatietulehdukset saattavat laukaista PBC:n. Sairastumisen riski voi kulkea suvussa.
Jos vaikkapa terveystarkastuksessa havaitaan maksa-arvojen kohonneen, on syy tärkeä selvittää. Jos PBC huomataan ajoissa, sen etenemista voidaan usein ehkäistä lääkehoidolla.
– Myös sairastuneen omahoito on tärkeää. Sairastuneen on sitouduttava elinikäiseen lääkitykseen ja lääkkeiden oikean annostukseen. Terveellinen ruokavalio ja kunnon ylläpitäminen auttavat selviämään oireiden kanssa.
Lue myös: Rasvamaksatauti ei ole vain aikuisten ongelma – yksi asia "suoraan yhteydessä pienempään sairastusmisriskiin"
Lue myös: Tiesitkö? Yhdellä sisäelimellä on ilmiömäinen supervoima – kasvattaa itse itsensä takaisin!
Katso myös: Maksasairaudet voivat edetä pitkälle ennen kuin ihminen havahtuu oireisiin
6:51
Millaisia maksasairauden ensioireet voivat olla? Entä miten maksasairauksia voidaan hoitaa? Katso koko Viiden jälkeen -ohjelman maksaa käsittelevä osio tästä.
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Munuais- ja maksaliitto, Terveyskirjasto