Sokerilla makeutetut juomat lisäävät maksasyövän ja krooniseen maksasairauteen kuolleisuuden riskiä, kertoo uusi tutkimus.
Sokerilla makeutettuja juomia päivittäin nauttivat naiset sairastuvat maksasyöpään todennäköisemmin kuin naiset, jotka nauttivat enintään kolme sokerilla makeutettua juomaa kuukaudessa, kertoo JAMA-lehdessä julkaistu tutkimus.
Tutkimuksessa seurattiin lähes 100 000:ta vaihdevuosien jälkeisessä iässä olevaa naista keskimäärin 20,9 vuoden ajan.
Lue myös: Tiesitkö? Yhdellä sisäelimellä on ilmiömäinen supervoima – kasvattaa itse itsensä takaisin!
Sadastatuhannesta naisesta 6,8 prosenttia nautti yhden tai useamman sokerijuoman päivittäin. Tällä joukolla oli 85 prosenttia korkeampi riski sairastua maksasyöpään ja 68 prosenttia korkeampi riski menehtyä krooniseen maksasairauteen kuin korkeintaan kolme sokerijuomaa kuussa juovilla naisilla.
Seurannan aikana 207 naista sairastui maksasyöpään ja 148 kuoli krooniseen maksasairauteen.
Tässä tutkimuksessa ei havaittu keinotekoisesti makeutettujen juomien yhteyttä maksasyövän tai maksasairauskuoleman riskiin.
Lue myös: WHO määrittelee aspartaamin mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi – hyväksyttävän päiväsaannin raja säilyy samana
Lue myös: Hätkähdyttävä löydös: Arkinen tapa tuplaa riskin sairastua suolistosyöpään nuorella iällä
Lue myös: "Yhtä haitallista kuin muussa muodossa nautittu alkoholi" – sorrutko sinäkin harhaluuloon näistä suosikkijuomista?
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Katso myös: Mikä on syövistä tappavin?
1:32