Vauva ja taaperoikäinen lapsi söivät nukkuvan äidin masennuslääkkeitä – äidin sepittämä tarina pahensi lapsen hengenvaaraa

Pikkulapset söivät mielialalääkkeitä, kun äiti nukahti. Nuorempi lapsista kävi lähellä kuolemaa, mutta pelastui elvytyksen ja tehohoidon ansiosta.

Äidin yritykset suojella itseään sepitteellisellä tarinalla viivästyttivät vakavan myrkytyksen saaneen lapsen hoitoa, katsoi Keski-Uudenmaan käräjäoikeus tuomiossaan.

Perheen oli tarkoitus lähteä kyseisenä aamupäivänä mökille, mutta perheenäiti tunsi olonsa huonoksi ja päätti jäädä kotiin kahden nuorimman lapsen kanssa. Perheen nuorimmainen oli tapahtuma-aikaan 11 kuukautta ja toinen lapsista 2-vuotias.

Lapset olivat päiväunilla ja äiti päätti pötkötellä myös hetken sängyllä. Perheenisä vei ennen lähtöään puolisolleen tämän lääkkeet sängyn viereen. Sitten isä otti vanhemmat lapset mukaansa ja lähti.

Jossakin vaiheessa äiti nukahti ja havahtui siihen, että lapset olivat heränneet. Keskenään touhunneet pikkulapset olivat päässeet käsiksi äitinsä lääkkeisiin ja syöneet niitä.

Nainen sepitti tarinan

Äidin herätessä nuoremman lapsen suussa oli lääkkeitä ja vanhempi lapsista alkoi vaikuttaa uneliaalta. Nainen pyysi puolisoaan tulemaan heti takaisin kotiin, jotta voisi viedä lapset perheen autolla lääkäriin.

Hätääntynyt nainen pelkäsi kuitenkin tapahtuman viranomaisseurauksia ja sepitti tarinan suojellakseen itseään. Tarinan mukaan hän oli vienyt lapset puistoon, jossa lapset olivat hänen huomaamattaan muka löytäneen jonkinlaisen lääkepussukan ja mahdollisesti syöneet lääkkeitä.

Terveyskeskuksessa 11-kuukautinen lapsi meni äkisti veltoksi ja hänet päätettiin siirtää ambulanssilla Tampereelle sairaalaan. Myös vanhempi lapsista otettiin sairaalaan tarkkailuun.

Lääkäri kyseli useaan kertaan naiselta, olivatko lapset voineet syödä jotakin naisen lääkkeistä, mutta nainen pysytteli puistotarinassaan. Hän kuvaili puistosta löytyneiden tablettien ulkonäköä harhaanjohtavasti ja yritti jopa saada lasten isää valmistamaan kuvailemansa lääkepussiin ja valehtelemaan, että se oli löytynyt ulkoa.

Tämä kaikki hidasti lasten avunsaantia, kun lääkärit eivät ensin tienneet, mikä lääke lasten myrkytyksen oli aiheuttanut. Myrkytyksen aiheuttaja selvisi lopulta lapselle tehdyistä verikokeista.

Kyseessä oli masennuslääke Bupropion Sandoz, jota vauva oli syönyt 150 milligramman tabletteja noin kahdeksan kappaletta.

Ehdollista vankeutta

Vanhempi lapsista selvisi säikähdyksellä, mutta lääkemyrkytys oli viedä 11-kuukautisen pikkulapsen hengen. 

Pikkuinen joutui tehohoitoon, jossa oli täysin reagoimaton. Pikkulasta jouduttiin elvyttämään, kun hän sai vakavan rytmihäiriön. Lisäksi lapsi sai keuhkokuumeen, minkä takia hänet jouduttiin kytkemään hengityskoneeseen reilun viikon ajaksi.

Syyttäjä vaati molemmille vanhemmille rangaistusta lastensa heitteillepanosta ja nuorimmaiseen lapseen kohdistuneesta törkeästä vammantuottamuksesta. Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi kuitenkin kaikki 49-vuotiaaseen isään kohdistuneet syytteet.

Nainen piti puistokertomuksestaan kiinni yhä oikeudenkäynnissä. 

Käräjäoikeus piti naisen sepitettä puistotapahtumista epäuskottavana. Oikeus katsoi, että 33-vuotias nainen oli yksin syypää tapahtumiin ja hoidon oikeanlaisen viivästymiseen. 

Oikeuden mukaan pikkulapsen lääkemyrkytyksen oireita olisi mahdollisesti voitu lieventää, jos hoitohenkilökunta olisi heti saanut tiedot siitä, mitä lääkkeitä lapsi oli syönyt. 

Käräjäoikeus tuomitsi 33-vuotiaan naisen kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi nainen joutuu maksamaan nuorimmalle lapselleen yhteensä 3 500 euroa kärsimys- ja haittakorvauksia. Tapahtuma-aikaan 2-vuotiaalle lapselleen nainen joutuu maksamaan tuhat euroa kärsimyskorvauksia. Tapaus sattui Jämsässä vuonna 2022.

Nainen valitti tuomiosta Vaasan hovioikeuteen, joka ei myöntänyt asialle jatkokäsittelylupaa.

Lue myös:

    Uusimmat