Vauva löysi äidin mielialalääkkeet ja joutui viikoksi hengityskoneeseen – valehtelu pahensi hengenvaaraa

Äiti sai ehdollisen vankeustuomion, kun lapsi söi naisen mielialalääkeitä tämän nukkuessa.

Tapaus sattui Jämsässä vuonna 2022.

Mies oli vienyt naiselle tämän mielialalääkkeet sänkyyn. Nainen oli lääkepurkin saatuaan ja miehen lähdettyä asunnosta nukahtanut uudelleen, eikä näin pystynyt vahtimaan samassa huoneessa olleita lapsia.

11-kuukautinen lapsi oli syönyt lääkepurkista noin kahdeksan mielialalääkettä ja sai myrkytyksen bupropioni-lääkeainetta.

Lasta jouduttiin elvyttämään

Nainen huomasi myöhemmin lapsen suussa lääketabletteja. Lapsi vietiin nopeasti ensiapuun, missä nainen ei kuitenkaan kertonut, että lapsi olisi syönyt hänen mielialalääkkeitään. Sen sijaan hän kertoi lapsen löytäneen jonkin lääkepussin puistossa leikkiessään ja syöneensä niitä.

Oikeus kuitenkin katsoi, että lapsi oli syönyt juuri naisen lääkkeitä, ja tämän peittely johti siihen, että lapsen oikeaa hoitoa ei aloitettu niin aikaisin kuin mahdollista. Ensiavussa lapsi meni veltoksi ja kiidätettiin sairaalaan.

Myrkytyksen vuoksi lapsi oli oikeuden mukaan välittömässä hengenvaarassa.

Lapsi oli sairaalassa lähes kolme viikkoa, siitä osan teho-osastolla. Teho-osastolla lapsi ei ollut heräteltävissä eikä reagoinut ärsykkeisiin. Hän sai rytmihäiriöitä ja häntä jouduttiin elvyttämään verenkierron romahtamisen vuoksi. Keuhkokuumeen seurauksena saadun hapettumishäiriön vuoksi lapsi nukutettiin ja laitettiin hengityskoneeseen kahdeksaksi päiväksi.

Oikeus: Ei yllätys, että lapset pistävät asioita suuhunsa

Oikeuden tuomiosta käy ilmi, että se piti vakavana sitä, että nainen oli nukahtaessaan jättänyt lääkkeet pienten lasten ulottuville.

– Yleisesti tiedossa on, että pienet lapset saattavat laittaa suuhunsa eteensä sattuvia asioita, tuomiossa todetaan.

Vuonna 1992 syntynyt nainen tuomittiin heitteillepanosta ja törkeästä vammantuottamuksesta 8 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Hänet määrättiin maksamaan kummallekin lapselle korvauksena heitteillepanon aiheuttamasta kärsimyksestä 1000 euroa sekä lisäksi myrkytyksen saaneelle lapselle 1500 euroa tilapäisestä haitasta ja 1000 euroa kärsimyksestä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat