Vauvoja pidetään liikaa selällään – Lääkäri: "Voi hidastaa kehitystä"

2:05img
Julkaistu 15.09.2017 16:45
Toimittajan kuva

Kitta Kohonen

kitta.kohonen@mtv.fi

Hereillä olevaa vauvaa on hyvä pitää valvotusti vatsallaan jo ensimmäistä päivistä alkaen. Liiallinen selällä makuuttaminen voi johtaa lapsen motorisen kehityksen hidastumiseen. Vauva on kuitenkin edelleen parasta laittaa nukkumaan selälleen. Suositus on vähentänyt kätkytkuolemat puoleen entisestä.

Neljä kuukautinen August Malm makaa tyytyväisenä vatsallaan kotonaan Helsingissä. Äiti Anne Kultanen kertoo neuvolatädin kotivierailusta pian pojan syntymän jälkeen.

– August oli vajaat kaksi viikkoa ja silloin neuvolan täti sanoi, että nopeasti vain mahalleen, kun on leikkiaikaa. Itse en olisi siinä vaiheessa uskaltanut laittaa suurin piirtein lattialle saatikka mahalleen silloin.

anne ja augustAnne Kultanen kertoo Augustin viihtyvän hyvin myös vatsallaan.

– Vauva oli vielä niin pieni. Ihan sellainen rääpäle. Ajattelin, että miten se onnistuu. Hän makaa sitten poski ja niska jumissa, mutta heti hän onnistui kääntämään päänsä, että kyllä se tuli luonnostaan siinä. Ehkä olisi voinut aikaisemminkin laittaa vatsalleen, mutta en uskaltanut, Anne Kultanen kertoo.

Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan neljännes ruotsalaisvanhemmista suhtautuu erittäin pelokkaasti vauvan laittamiseen vatsalleen.

Leikkiaikaa myös vatsalla

Vauvat viettävät ensimmäisen kuukautensa pääosin selällään. Vauvaa olisi kuitenkin hereillä ollessa hyvä pitää vatsallaan jo ensimmäisistä päivistä alkaen. Vatsalla oloaikaa pitäisi olla joka päivä.

– Ihan virallista suositusta ei taida olla, mutta yhdessä suomalaisessa tutkimuksessa käytettiin 30 minuuttia. Heti vastasyntyneisyyskaudella annettiin 30 minuuttia vatsalla oloaikaa päivässä ja se varmaan on ihan hyvä suositus, lastenlääkäri Erik Qvist sanoo.

erik qvistLastenlääkäri Erik Qvistin mukaan on hyvä, jos vauva viettää yhteensä 30 minuuttia päivästä vatsallaan.

Qvist viittaa Henri Aarnivalan väitöstutkimukseen, jossa tutkittiin vanhemmille annetun ohjeistuksen vaikutusta vauvojen kallon muovautumiseen.

Vinokalloisuus lisääntynyt 

Selällä nukkumisen ansiosta kätkytkuoleminen määrä on pudonnut puoleen entisestä. Samalla selällä nukkuminen on lisännyt asentovinokalloisuutta eli vauvan takaraivo tulee toiselta puolelta littanaksi. Seurauksena voi olla muutoksia kallon muodossa ja vanhempana purentavirheitä.

vauva selällään sängyssäSuositus on edelleen, että vauva nukkuu selällään.

Aarnivalan väitöskirjan mukaan vinokalloisuus on yleisimmillään kolmen kuukauden iässä. Tämän jälkeen sen pahenemista ei tutkimuksessa juuri nähty. Tosin vuoden ikään mennessä vinokalloisuus parani spontaanisti kokonaan vain vajaalla kolmanneksella lapsista.

Nukkumaan selälleen

August viihtyy lattialla niin selällään kuin vatsallaan.

– Hän tykkää tosi paljon olla mahallaan ja jaksaa pitää päätä ylhäällä ehkä pari kolme minuuttia. Sitten lepotaukoja ja pää taas ylös, Anne Kultanen kertoo.

august vauvaMotorinen kehitys voi hidastua, jos vauva on hereillä ollessaan liian vähän vatsallaan.

Liian vähäinen vatsalla olo voi hidastaa myös vauvan motorista kehitystä. Lapsi oppii esimerkiksi istumaan hitaammin tai ryömimään hitaammin.

– Jos lyhyen aikaa seurataan ja lapsi ei saa riittävästi motorista ja liikunnallista stimulaatiota, niin ne kehitysvaiheet pikkasen hidastuu. Jos lapsi on terve, niin ajan kanssa hän saavuttaa nämä kuitenkin, sanoo lasten ja nuorten lääkäriasema Pikkujätin lastenlääkäri Erik Qvist.

Vatsalla vauva on kuitenkin vain hereillä ollessaan.  

– Nukkuessa vauvan on edelleen parasta olla selällään, Erik Qvist muistuttaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa