Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ei aio aloittaa presidentinvaalikampanjaansa ennen kuin valitsijayhdistys on saanut kerättyä kasaan tarvittavat kannattajakorttt.
– Haluan korostaa, etten ole presidenttiehdokkaana. Olen päättänyt antaa luvan kerätä kannattajakortteja. Jos reilut 20 000 korttia saadaan kerätyksi, valitsijayhdistys voi syntyä, Väyrynen kertoi tiedotustilaisuudessaan.
Kansalaispuolue tiedotti aiemmin, että valitsijayhdistys perustetaan 6. joulukuuta Suomen itsenäisyyden 100-vuotispäivänä, jos tarvittavat kortit saadaan kerätyksi. Siihen on nyt 150 päivää, ja sitä ennen Väyrynen kertoo jatkavansa töitään normaalisti.
– Aloittaisin tuolloin kampanjoinnin suurin piirtein samaan aikaan kuin Sauli Niinistö.
Pieni piikki Väyrysellä oli kuitenkin osoitettavana presidentti Niinistön suuntaan. Väyrynen kertoi vuoden 2015 lopulla, että hän tukee Niinistön uudelleenvalintaa, jos presidentti pitää Suomen sotilaallisesti puolueettomana maana.
– Kesän Kultaranta-keskustelujen jälkeen en kuitenkaan uudelleenvalintaa voinut enää tukea, Väyrynen jatkoi.
Myös kukaan muu ehdolle ilmoittautuneista ei Väyrysen tukea ansainnut, joten hän lupasi muutama viikko sitten harkita omaa ehdokkuuttaan. Nyt harkinta on päättynyt.
– Jos tulen ehdokkaaksi, olen vain valitsijayhdistyksen ehdokas enkä pyri saamaan minkään puolueen tukea. Toisin kuin Niinistö, joka tosiasiassa on kokoomuksen ehdokas, Väyrynen jatkoi.
"Ehdokkaissa on eroja"
Kokoomus ei aseta omaa ehdokastaan vaaleihin vaan on ilmoittanut tukevansa Niinistöä. Väyrysen entisen puolueen keskustan ehdokkaana on Matti Vanhanen. Vihreissä haastajana on edellisten vaalien kakkonen Pekka Haavisto, vasemmistoliitolla Merja Kyllönen ja RKP:llä Nils Torvalds.
SDP valitsee ehdokkaansa jäsenvaalilla elokuussa, ehdokkuudesta kisaavat kansanedustajat Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen ja Sirpa Paatero.
– En lähde tässä vaiheessa arvioimaan muita ehdokkaita ennen kuin mahdollinen ehdokkuuteni on varmistunut. Jokainen voi nähdä, että eroja (ehdokkaissa löytyy).
Väyrysellä on neljä pääteemaa, joita hän kertoo painottaneensa vuosikymmenten ajan.
– Suomen itsenäisyyden vaaliminen, sotilaallinen liittoutumattomuus, hallittu järkevä maahanmuuttopolitiikka ja maan kokonaisetua palveleva aluepolitiikka.
Muista ehdokkaista osa saattaa olla joissain näissä kohdissa oikealla linjalla, mutta ei Väyrysen mukaan kaikissa neljässä kohdassa.
Mutta uskooko Väyrynenkään, että hänestä tulee tasavallan presidentti?
– Se on täysin mahdollista, neljättä kertaa kisassa mukana oleva Väyrynen vastasi.
3:09
2:22