Presidentinvaalit käydään ensi vuoden tammikuun 28. päivä. Useita ehdokkaita hakee presidenttikisaan valitsijayhdistyksen kautta.
Puolueen ehdokkaina presidenttikisaan on ilmoitautunut vasta kolme ehdokasta. Nämä ovat Alexander Stubb (kok.), Jussi Halla-Aho (ps.) ja Harry Harkimo (Liik.).
Alexander Stubb ilmoitti tänään keskiviikkona asettuvansa kokoomuksen ehdokkaaksi. Asia virallistetaan myöhemmin kokoomuksen ylimääräisessä puoluekokouksessa.
– Silloin kun isänmaa kutsuu, niin silloin mennään. Maailmanpoliittinen tilanne on tällä hetkellä sellainen, että tunsin velvollisuudekseni antaa ainakin mahdollisuuteni sille, että kokemukselleni olisi käyttöä presidentin tehtävässä, Stubb kommentoi valintaansa tuoreeltaan.
Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb.Lehtikuva
Lue lisää: Presidenttikisaan lähtevä Alexander Stubb on huolissaan Suomen sisäisestä tilanteesta
Perussuomalaisten presidenttiehdokas, eduskunnan puhemies Jussi Halla-Aho.Mikko Huisko / IL / All Over Press
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-Aho ilmoitti heinäkuussa pyrkivänsä puolueensa presidenttiehdokkaaksi, ja päätös virallistettiin perussomalaisten puoluekokouksessa viime viikonloppuna. Liike Nyt puolestaan valitsi puolueensa puheenjohtajan Harry Harkimon ehdokkaakseen kesäkuussa.
Liike Nytin presidenttiehdokas on puolueen puheenjohtaja Harry Harkimo.Lehtikuva
Valitsijayhdistykset suosittuja
Ennätyksellisen moni ehdokas hakee presidenttikisaan mukaan valitsijayhdistyksen kautta. Tällaisia ehdokkaita ovat muun muassa Olli Rehn, Pekka Haavisto (vihr.), Mika Aaltola ja Paavo Väyrynen.
Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn pyrkii presidenttikisaan valitsijayhdistyksen kautta. Menettelyä varten ehdokkaan on kerättävä 20 000 kannattajakorttia. Keskusta on ilmoittanut tukevansa entistä Juha Sipilän hallituksen elinkeinoministeriä presidenttiehdokkaakseen.
Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn hakee presidenttikisaan valitsijayhdistyksen kautta.Str / Lehtikuva
Myös Vihreiden Pekka Haavisto pyrkii presidentiksi valitsijayhdistyksen kautta. Entinen ulkoministeri kertoi taannoisessa haastattelussa MTV:lle, että kannattajakorttien kerääminen on "hyvässä vauhdissa".
Vihreät on asettunut Haaviston taakse presidentinvaaleissa. Haavisto perusteli haastattelussa valitsijayhdistysmenettelyä muun muassa sillä, että presidentinvaaleissa tukea tulee paljon myös puolueiden ulkopuolelta, ja kannattajakortteja keräämällä saa kontakteja erilaisiin ihmisiin.
– Sen on nähnyt nyt turuilla ja toreilla, että on paljon ihmisiä jotka eivät ole koskaan äänestäneet vihreitä, tai ehkä ylipäätään olleet kiinnostuneet politiikasta, mutta haluavat tulla mukaan presidentinvaaleihin. Tällaisille ihmisille tämä antaa erittäin hyvän tilaisuuden, Haavisto kertoo.
Vihreät on kertonut kannattavansa valitsijayhdistyksen kautta presidentiksi pyrkivää Pekka Haavistoa.AFP / Lehtikuva
Lue lisää: Pekka Haavisto MTV:lle rasismikohusta: Sukupolvia rakennettua Suomi-kuvaa ei voi vetää vessasta nyt alas muutamassa viikossa
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ilmoitti pitkän odotuksen jälkeen elokuun alussa asettuvansa ehdolle, koska hän kokee sen "ainoaksi mahdolliseksi vaihtoehdoksi". Häntä on pidetty poliittisesti kokemattomana, mutta Aaltola kertoi MTV:lle tämän olevan pötypuhetta.
– Se on kyllä vähän roskaa. Kolmekymmentä vuotta ulkopolitiikkaa eri kantilta. Viimeiset viisi vuotta siinä rajapinnalla, jossa on poliittista neuvoa joutunut antamaan, Aaltola kertoo.
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola pyrkii presidentiksi ilman puolueen tukea.Lehtikuva
Lue lisää: Mika Aaltola torjuu puheet poliittisesta kokemattomuudesta: "Se on kyllä vähän roskaa"
Politiikan konkari ja pitkäaikainen keskustavaikuttaja Paavo Väyrynen on myös ilmoittanut lähtevänsä ehdolle presidentinvaaleihin, nyt jo viidettä kertaa. Hän kertoo, että olisi halunnut pyrkiä presidentiksi keskustan ehdokkaana, mutta puolue ei järjestänyt asiasta esivaalia, joten hän päätyi yrittämään valitsijayhdistyksen kautta.
– Mahdollisuudet tulla valituksi ovat nyt hyvät. Ja toisaalta minähän alan vähitellen olla oikean ikäinen. Olen nuorempi kuin Donald Trump ja paljon, paljon nuorempi kuin Joe Biden, Väyrynen sanoo.
Paavo Väyrynen pyrkii presidentiksi viidettä kertaa.Kimmo Brandt/Compic-Photos Oy/All Over Press
Lue lisää: Paavo Väyrynen pyrkii presidentiksi viidettä kertaa: "Mahdollisuudet tulla valituksi ovat nyt hyvät – alan vähitellen olla oikean ikäinen"
Valitsijayhdistyksen kautta kannattajakortteja keräävät parhaillaan myös Jaana Kavonius ja Saara Huhtasaari.
Näiden puolueiden ehdokkaita odotellaan
Eduskuntapuolueista SDP, vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja RKP eivät ole vielä nimenneet presidenttiehdokkaitaan. SDP:n väistyvä puheenjohtaja, entinen pääministeri Sanna Marin kertoi aiemmin keskiviikkona pyytäneensä EU-komissaari Jutta Urpilaista puolueen ehdokkaaksi. Urpilainen kertoi keskiviikkona harkitsevansa ehdokkuutta vahvasti.
– Puolueen puheenjohtajan pyyntö on kunnia-asia. Lähihistoria on osoittanut, että työväen presidentit, naispresidenttimme mukaan lukien, ovat pystyneet hoitamaan tätä tehtävää menestyksekkäästi. Kyse on kansakuntaa kokoavasta tehtävästä, jota arvostan suuresti.
EU-komissaari Jutta Urpilainen on kertonut harkitsevansa vahvasti pyrkivänsä presidentiksi SDP:n ehdokkaana.Lehtikuva
Lue lisää: Urpilainen harkitsee presidenttiehdokkuutta – haluaa ensin selvittää edustaako hän ”ominaisuuksia ja arvoja, joita Suomessa on kysyntää”
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on kertonut harkitsevansa ehdokkuutta. Kristillisdemokraattien on määrä kertoa ehdokkaastaan elokuun lopussa, ja RKP:n ehdokkaasta ei ole vielä tarkempaa tietoa.
Li Andersson on kertonut harkitsevansa presidenttiehdokkuutta.Lehtikuva
Katso presidenttiehdokkaiden esittelyt jutun videolta.
Lue myös: Li Andersson harkitsee presidenttiehdokkuutta, toivoo muiden vasemmistoliittolaisten tekevän samoin
Juttua korjattu 21.21: Jutussa mainittiin aiemmin, että presidenttiehdokkaiksi olisi ilmoittautunut seitsemän henkilöä. Kuitenkin valitsijayhdistyksen kautta kannatuskortteja keräävät myös Jaana Kavonius sekä Saara Huhtasaari.