Olli Rehn presidenttikisaan: "Rakastan tätä maata"

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn on ilmoittanut lähtevänsä mukaan vuoden 2024 presidentinvaaleihin. Hän sanoo asettuvansa ehdolle valitsijayhdistyksen kautta.

Rehn kertoi asiasta aamulla pitämässään tiedotustilaisuudessa.

–  Rakastan tätä maata. Haluan puolustaa tasavaltalaisia arvoja, ja koen, että minulla on kokemusta ja näkemystä johtaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, Rehn sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Presidentin on oltava kaikkien suomalaisten presidentti. Haluan rakentaa kampanjani avoimelta pohjalta niin, että se kannustaa ja kokoaa suomalaisia yhteen. Sen takia tavoittelen ehdokkuutta valitsijayhdistyksen kautta, Rehn kommentoi.

Rehn lisäsi, että hän toivoo myös keskustan asettavan hänet ehdokkaaksi.

Samalla Rehn ilmoitti, ettei jatka töitä Suomen Pankin pääjohtajana ehdokkuutensa aikana.

–  Jään tästä vuosilomalle enkä hoida aktiivisesti virkatehtäviäni. Olen lisäksi kertonut pankkivaltuustolle, että tulen hakemaan virkavapautta siinä vaiheessa, kun minut toivottavasti asetetaan presidenttiehdokkaaksi.

– Olen tehnyt yli 40 vuotta työtä vapauden, ihmisarvon, demokratian ja oikeusvaltion puolesta, Rehn kommentoi.

Rehnin mukaan Berliinin muurin murruttua ihmiskunnan evoluutiossa mentiin eteenpäin.

– Tällä hetkellä kuljetaan ikävä kyllä pikemminkin peruutusvaihteella, kun Venäjä käy laitonta, brutaalia hyökkäyssotaa ja Kiina haastaa liberaalia yhteiskuntamallia.

Rehnin mukaan seuraavan tasavallan presidentin on johdettava Suomen turvallisuuspolitiikkaa "ennakoivalla otteella ja vakaalla kädellä".

Jää lomalle Suomen Pankista

Suomen Pankissa on toimivat sijaisjärjestelyt poissaoloja varten. Suomen Pankin pääjohtajan loman ja mahdollisen virkavapaan aikana hänen sijaisenaan toimii johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen.

Rehn on kertonut nimittävänsä johtokunnan jäsen Tuomas Välimäen Euroopan keskuspankin neuvoston jäseneksi täysin äänioikeuksin hänen ollessaan itse estynyt loman tai mahdollisen virkavapauden vuoksi.

Kampanjoimaan takamatkalta

Rehnin kampanjan tueksi perustettua kansalaisverkostoa vetää keskustan entinen kansanedustaja ja ministeri Anu Vehviläinen. Hän sanoi kampanjan tavoitteeksi mahdollisimman laajan tuen saamisen suomalaisilta. Myös Vehviläinen sanoi toivovansa, että "kasvattajaseura" eli keskusta asettaa Rehnin ehdokkaakseen.

Valitsijayhdistyksen kautta presidenttiyttä ovat ilmoittaneet tavoittelevansa myös Pekka Haavisto (vihr.) ja Paavo Väyrynen (kesk.). Harry Harkimo on Liike Nytin ehdokas.

Rehn on ollut useimmissa kannatuskyselyissä Haaviston jälkeen toiseksi suosituin mahdollinen ehdokas Suomen seuraavaksi presidentiksi.

Presidentinvaalin ensimmäinen kierros käydään tammikuussa 2024.

Keskustan moninkertainen presidenttiehdokas Paavo Väyrynen on ilmoittanut tiedotteessaan, ettei voi tukea Rehnin valintaa. Rehn on Väyrysen mukaan kaukana puolueen valtavirrasta niin Eurooppa-politiikassa kuin arvokysymyksissä ja ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Lue myös:

    Uusimmat