YK:n lastenrahasto Unicefin mukaan kesäkuun viimeisellä viikolla tapahtui viisi erillistä iskua, jotka tuhosivat vesi-infrastruktuuria Itä-Ukrainassa.
Iskut tapahtuivat niin kutsutulla kontaktilinjalla, eli rajalla, joka erottaa kapinallisjoukkojen hallitseman Itä-Ukrainan muusta maasta.
Konfliktin takia jopa 3,2 miljoonan ihmisen vedensaanti on häiriintynyt tai loppunut kokonaan yhteensä lähes kuukauden ajalta. Heistä noin 500 000 on lapsia.
– Vedestä on tullut sodankäynnin väline, sanoo Suomen UNICEFin vesi-ja sanitaatiotyön asiantuntija Päivi Kovalainen tiedotteessa.
Unicefin mukaan konfliktin alusta lähtien yhdeksän vesilaitoksen työntekijää on kuollut ja 26 loukkaantunut vesijärjestelmiin kohdistuneissa iskuissa. Itä-Ukrainan konflikti on ollut käynnissä jo vuodesta 2014 lähtien.
– Konfliktien osapuolten tulee kunnioittaa kaikkien oikeutta puhtaaseen veteen ja sanitaatioon. Iskut työntekijöitä ja infrastruktuuria vastaan on lopetettava, Kovalainen sanoo.
YK: Likainen vesi tappaa enemmän lapsia kuin luodit
YK on julistanut puhtaan veden yhdeksi ihmisen perusoikeuksista. Varsinkin alle 5-vuotiaat lapset ovat vaarassa kuolla likaisen veden ja puutteellisen sanitaation aiheuttamiin tauteihin.
– Pitkittyneissä konflikteissa alle viisivuotiailla lapsilla todennäköisyys kuolla likaisen veden ja huonon hygienian aiheuttamiin ripulitauteihin nousee 20-kertaiseksi normaalista, Kovalainen kertoo tiedotteessa.
Unicefin Ukrainan edustaja kertoi CNN:lle, että yksikin isku voi uhata kokonaisten asuinalueiden vedenjakelua. Osuessaan päävesijohtoihin iskut saattavat katkaista 300 000–500 000 ihmisen vedenjakelun kerralla.
Unicefin aikaisemmin tänä vuonna julkaiseman raportin mukaan vuosittain kuolee yli 85 000 alle 15-vuotiasta lasta likaisesta vedestä tai huonosta hygieniasta johtuviin vatsatauteihin. Aseellisiin konflikteihin kuolee hieman yli 30 000 lasta vuosittain.