Joka kolmas maailman lapsi asuu alueella, joka kärsii vakavasta tai erittäin vakavasta vesipulasta, kertoo YK:n lastenjärjestön Unicefin tuore tutkimus.
Järjestön tiedotteen mukaan päivittäin noin tuhat alle viisivuotiasta lasta kuolee puhtaan veden ja sanitaation puutteesta aiheutuviin sairauksiin.
Likaisen veden aiheuttamista sairauksista kärsivien lasten koulunkäynti ja oppiminen häiriintyvät pitkällä aikavälillä. Lisäksi puute vedestä lisää siirtolaisuutta, konflikteja ja lapsityötä.
– Lapset eivät ole pieniä aikuisia, vaan ovat sekä fyysisen että henkisen kasvunsa ja kehityksensä vuoksi erityisen haavoittuvia ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Tästä huolimatta lapsia ei ole juurikaan huomioitu kansainvälisessä ilmastopolitiikassa ja rahoituspäätöksissä, kertoo Suomen Unicefin ilmastonmuutoksen asiantuntija Minna Suihkonen tiedotteessa.
Ilmastokriisi vaarantaa puhtaan veden saatavuutta. Sään ääri-ilmiöt voivat tuhota esimerkiksi vesihuoltojärjestelmiä, jolloin saastuneessa vedessä leviävät lapsille vaaralliset taudit.
Kuivuuden lisääntyessä myös maanviljelijät turvautuvat kasteluun, jolloin pohjavesivarannot hupenevat.
Vesipula on pahinta Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa ja Etelä-Aasiassa.