Veli hakkasi siskonsa ja ruoski vyöllä Espoossa – oikeus: Syynä oli islamilainen kunniaväkivalta, vanhemmatkin valehtelivat pojan puolesta

väkivalta perheväkivalta kuvitus AOP (1)
Espoon käräjäoikeus tuomitsi miehen ehdolliseen vankeuteen kunniaväkivallasta.All Over Press
Julkaistu 14.04.2022 13:27
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1996 syntyneen miehen siskonsa pahoinpitelystä puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen. Oikeus katsoi tuomiossaan, että taustalla oli viitteitä islamilaiseen kulttuuriin liittyvästä kunniaväkivallasta.

Mies oli hakannut siskoaan nyrkein sekä piiskannut tätä vyöllä noin vuosi sitten Espoossa. Sisko sai tilanteessa mustelmia ja ruhjeita muun muassa nenänvarteensa ja raajoihinsa. Oikeuden mukaan väkivalta oli voimakasta ja päähän kohdistuneiden iskujen osalta myös vaarallista.

Tuomion perusteella kyse oli kunniaväkivallasta. Väkivallan syynä oli se, että irakilaistaustainen mies ei ollut hyväksynyt siskonsa seurustelukumppania.

Mies oli oikeudessa kiistänyt pahoinpitelyn ja väittänyt, että joku muu olisi tehnyt hänen siskolleen väkivaltaa. Hän myös väitti, että tekijä olisi raiskannut tai ainakin yrittänyt raiskata siskon ja myös kiristänyt tätä joidenkin kuvien julkaisulla.

Veljen puolustuksen mukaan sisko oli teon jälkeen mennyt hänet raiskanneen miehen luokse, koska halusi välttää skandaalin ja mennä miehen kanssa naimisiin, koska ei ollut enää "perheen tapojen edellyttämällä tavalla" neitsyt ennen avioliittoa.

Oikeus kommentoi hurjalta kuulostavaa selitystä tuomiossaan:

– Vaikka vastaajan esittämä syy on suomalaiselle tai länsimaiselle ajatustavalle täysin vieras ja jopa järjetön, sitä ei voida asianomistajan ja tämän perheen ilmeisestikin islamilaisen kulttuurin mukaan pitää sellaisena.

Nainen ei halunnut puhua veljeään vastaan

Nainen ei halunnut puhua veljeään vastaan poliisikuulusteluissa tai oikeudenkäynnissä. Oikeus kuitenkin löysi mielestään vahvaa näyttöä miestä vastaan.

Oikeudessa kuunneltiin muun muassa hätäkeskuspuhelu, jolla naiseen kohdistuneesta väkivallasta oli ilmoitettu poliisille muutamaa päivää myöhemmin. Naisen tukena oli ollut tuolloin hänen miesystävänsä, jota niin ikään kuultiin todistajana.

Nainen oli väkivallan jälkeen lähtenyt kotoaan salaa ja mennyt miehen luokse. Mieheen hän oli saanut yhteyden, kun sivullinen nainen oli lainannut hänelle puhelinta kadulla.

Oikeudessa kuultiin myös väkivallasta syytetyn miehen sekä siskon vanhempia. Oikeuden mukaan he valehtelivat poikansa puolesta.

Vanhemmat toistivat oikeudessa pojan esittämän tarinan, jonka mukaan perheen asuntoon olisi tullut ulkopuolinen mies, joka olisi tehnyt tyttärelle väkivaltaa ja raiskannut tai yrittänyt raiskata tämän, kun muut olivat poissa asunnolta.

Oikeus piti perheenjäsenten kertomuksia epäuskottavana. Tarinaan liittyi monta eriskummallista seikkaa, kuten se, että naista oli hakattu veljen pöydällä olleella vyöllä.

Erikoista oli myös se, että perheenjäsenistä kukaan ei ollut ottanut väitetyn väkivallan jälkeen yhteyttä poliisin. Kertomus ei myöskään selittänyt sitä, miksi nainen oli väkivallan jälkeen lähtenyt kotoaan salaa ja lopettanut yhteydenpidon perheenjäseniinsä.

Nainen oli siis muuttanut yhteen miesystävänsä kanssa ja myöhemmin ollut menossa tämän kanssa naimisiin.

Oikeus viittasi sharia-lakiin

Oikeus katsoikin, että sekä syytetty mies että vanhemmat olivat todennäköisesti sopineet ennen oikeudenkäyntiä keskenään, mitä asiasta puhuttaisiin.

Oikeus totesi myös, että naiselle tehdyssä väkivallassa oli kunniaväkivallan piirteitä.

– Islamilaisessa sharian laissa yhtenä kurinpitorangaistuksena pidetään esimerkiksi auktoriteettiasemassa olevan henkilön suorittamaa ruoskintaa. On siten loogisempaa, että saman perheen miespuolinen jäsen, kuten esimerkiksi vastaaja, olisi kokenut itsensä oikeutetuksi tällaisen kurinpalautuksen antamiseen asianomistajalle kuin joku ulkopuolinen henkilö.

Oikeus totesi, että väkivallan syynä oli veljen kokemus siitä, että siskon seurustelusuhde oli asiaton. Ulkopuolisesta tekijästä ei löydetty mitään viitteitä.

Oikeuden mukaan kyse oli samalla perheväkivallasta, eikä naisen voitu katsoa olleen tilanteessa tasavertainen miehen kanssa, muun muassa kulttuuritaustan takia. Tämän takia teosta tuomittiin tavanomaista ankarammin.

Käräjäoikeuden mukaan tekoa ei voinut sovittaa sakolla. Mies tuomittiin pahoinpitelystä 6 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

Lue myös: "Suomessa on tapahtunut jopa kunniamurhia" – Fatima eli painajaismaisessa parisuhteessa jatkuvan väkivallan uhrina, kunniaväkivalta jää meillä piiloon yhteisöjen sisälle

5:16imgKatso myös: MTV tapasi kunniaväkivallan uhriksi joutuneen Fatiman – aviomies sulki kotiin: "Hän sanoi paloittelevansa ruumiini kahteen osaan"

Tuoreimmat aiheesta

Tuomiot