Venäjä blokkasi YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman, jossa tuomittiin sen hyökkäys Ukrainaan

2:54imgJoko on selvää, mitä Venäjä operaatiollaan hakee? (Kymmenen uutiset 25.2.2022)
Julkaistu 26.02.2022 05:51

MTV UUTISET

Venäjä on odotetusti käyttänyt veto-oikeuttaan torpatakseen YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman Ukrainan sotaan liittyen.

Päätöslauselmassa tuomittiin "voimakkaimmalla mahdollisella tavalla" Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Yhdysvaltojen ja Albanian laatiman päätöslauselman puolesta äänesti 11 turvallisuusneuvoston 15 jäsenestä. Kiina, Intia ja Arabiemiirikunnat pidättäytyivät äänestämästä.

Venäjä on yksi turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenmaista, joten sillä on veto-oikeus kaikkiin päätöslauselmiin. Päätöslauselmaluonnosta laimennettiin jonkin verran ennen kuin se meni äänestykseen. Siitä esimerkiksi poistettiin viittaus YK:n peruskirjan 7. kappaleeseen, jossa sallitaan jäsenmaille sotilaallisen voiman käyttö rauhan palauttamiseen.

Päätöslauselmassa tuettiin Ukrainan suvereniteettia ja kehotettiin Venäjää lopettamaan heti voimankäyttö Ukrainaa vastaan.

"Venäjä on täysin eristyksissä"

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield suuntasi äänestyksen jälkeen sanansa Venäjälle ja totesi, että Venäjä voi kyllä käyttää veto-oikeuttaan päätöslauselman kaatamiseksi, mutta ei voi käyttää veto-oikeuttaan Ukrainan kansaa vastaan. Thomas-Greenfield kuvaili Venäjän hyökkäystä niin röyhkeäksi ja julkeaksi, että se uhkaa koko kansainvälistä järjestelmää.

Britannian YK-suurlähettiläs Barbaba Woodward puolestaan painotti Venäjän olevan täysin eristyksissä.

–  Kukaan ei tue sen hyökkäystä Ukrainaan, Woodward totesi.

Vastaava päätöslauselma tulee myöhemmin todennäköisesti äänestettäväksi YK:n yleiskokouksessa, jonka muodostavat kaikki 193 jäsenmaata. Siellä Venäjällä ei ole veto-oikeutta, ja päätöslauselma voi mennä läpi selvin lukemin, mutta sillä ei toisaalta ole samaa tehoa kuin turvallisuusneuvoston näkemyksillä.

Yhdysvallat taivuttelee Intiaa puolelleen

Intian päätös jättää äänestämättä kertoo siitä, kuinka se pyrkii taiteilemaan Ukrainan sodan kohdalla diplomaattisesti kahden tulen välissä. Yhdysvallat on yrittänyt saada Intian selkeämmin länsimaiden rintamaan tuomitsemaan Venäjän hyökkäyksen. Intian pääministeri Narendra Modi puhui torstaina puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa ja vetosi väkivaltaisuuksien välittömän lopettamisen puolesta, mutta ei nimenomaisesti tuominnut Kremlin toimia.

Intialla on historiallisesti läheiset suhteet Venäjään, joka on sille tärkeä aseiden toimittaja. Toisaalta myös Yhdysvaltain ja Intian suhteet ovat tiivistyneet viime vuosina, kun maat ovat yhdessä pyrkineet patoamaan Kiinan vaikutusvallan kasvua Aasiassa.

Maailman väkiluvultaan toiseksi suurin maa onkin tärkeässä asemassa, kun Yhdysvallat ja EU yrittävät eristää Venäjän kansainvälisellä näyttämöllä. Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Jen Psaki kertoi perjantaina medialle, että Yhdysvaltain hallinnon edustajat jatkavat keskusteluja intialaisten kanssa.

Kiina on selkeämmin Venäjän leirissä, eikä ole kutsunut liittolaisensa toimia hyökkäykseksi tai tuominnut niitä. Perjantaina Putinin kanssa puhunut Kiinan presidentti Xi Jinping sanoi Kiinan tukevan Ukrainan tilanteen ratkaisemista Venäjän ja Ukrainan välisten neuvottelujen kautta.

Kiinallakin on tilanteessa tasapainoiltavaa, sillä Venäjän liiallinen tukeminen voisi vaarantaa sen taloussuhteet Euroopan maihin. Venäjän toiminta Ukrainassa on myös suorassa ristiriidassa Kiinan ulkopolitiikan perusperiaatteen kanssa, jonka mukaan toisten maiden sisäisiin asioihin ei pitäisi puuttua.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota