Venäjä ja Kiina käyttivät veto-oikeuttaan eilen, kun YK:n turvallisuusneuvosto äänesti seitsemän päivän humanitaarisesta tulitauosta Syyrian Aleppoon.
Vaihtuvista jäsenmaista Venezuela äänesti tulitaukoa vastaan ja Angola äänesti tyhjää. Neuvoston loput 11 jäsenmaata antoi tukensa tulitauolle.
Äänestyksen myötä Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia tukeva Venäjä on jo kuudesti estänyt Syyriaa koskevia ratkaisuja turvallisuusneuvostossa. Kiinalle kerta oli nyt viides.
Venäjä yritti viivästyttää
Venäjä oli ollut varautunut tulitauon suhteen jo päätöslauselmaluonnoksen viikkoja kestäneiden neuvottelujen aikana.
Eilen Venäjä myös yritti viivästyttää tulitaukoa koskevaa äänestystä vähintään tälle päivälle, jolloin Venäjän ja Yhdysvaltojen on määrä aloittaa keskustelut siitä, miten ja millä aikataululla kapinalliset saataisiin vetäytymään Alepposta.
Venäjän mukaan Genevessä alkavat keskustelut liittyvät suunnitelmaan, jolla kaikki kapinalliset saataisiin vetäytymään Itä-Alepposta. Venäjän YK-suurlähettilään Vitali Tshurkinin mukaan osapuolet olisivat "lähellä päästä sopuun peruselementeistä asiassa".
Tulitauko olisi ollut "pilkahdus toivosta"
Yhdysvaltain varasuurlähettiläs Michele Sison kuitenkin uskoi, ettei sopimusta ole ja että Venäjä käytti sopimusta tekosyynä pitääkseen kiinni sotilaallisista tavoitteistaan. Lisäksi kapinalliset ovat aiemmin torjuneet puheet vetäytymisestä ja vannoneet pysyvänsä kaupungissa loppuun asti.
Päätöslauselmaluonnoksessa muun muassa vaadittiin konfliktin osapuolia pysäyttämään taistelut Aleppossa tulitauon ajaksi. Luonnoksessa myös vaadittiin osapuolien sallivan hätäavun toimittaminen piiritetyille alueille.
Ranskan YK-suurlähettilään Francois Delattren mukaan tulitauko olisi ollut pieni pilkahdus toivosta ja mahdollistanut ihmishenkien pelastamisen.